• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jugmedia

03.01.2024

14:48

Profesor biologije iz Vranja 35 godina uzgaja bonsai: U njega pretvara zakržljale izdanke bukve

jugmedia.rs

Vesti

Profesor biologije iz Vranja 35 godina uzgaja bonsai: U njega pretvara zakržljale izdanke bukve

Podeli vest

Vranjanac Srđan Arsić u svom domu već tri i po decenije uzgaja bonsai, patuljasto drveće u saksijama. Ovim hobijem koji je umeđuvremenu prerastao u umetnost počeo je da se bavi kada je na treningu aikida, japanske borilačke veštine, upoznao ljude koji su u svojim domovima uzgajali minijaturna stabalca sa svim karakteristikama te biljne vrste u normalnoj veličini u prirodi, piše Jugmedia.

Očaran onim što rade poželeo je i sam da se oproba u tom poslu. Iako je u početku bio dosta neuspešan on nipošto nije želeo da odustane od bonsaia. Naprotiv još upornije je nastavio od svojih prijatelja da uči kako se uzgajaju patuljaste biljke.

Da napreduje u ovom poslu pomoglo mu je i to što je kao profesor biologije izvrsno poznavao biljni svet . Otuda je svoju proizvodnju bazirao na domaćim atohtonim vrstama drvenastih biljaka koje rastu u našim šumama brest, javor, jasen, bukva, grab… a bonsai proizvodi i od žive ograde, fikusa bendžemina, kao i svih biljaka koje imaju drvenasto stablo.

Zbog toga on dosta vremena provodi u prirodi gde pronalazi sadnice za svoj bonsai. Odatle uzima samo zakržljale ili oštećene biljke kojima kada ih donese kući obavezno pomoću žice zada željeni oblik pa tako dobije uspravno i koso stablo, naplavljeno, vijugavo, da bude na kamenu… Koren smanjuje orezivanjem kako bi mogao da ga smesti u plitku posudu. Kada to uradi on nastavi da prati njihov razvoj primenjujući orezivanje nekoliko puta tokom sezone kako bi biljke dobile željenu formu.

- U rano proleće orezivanje obavljam oštrije, a tokom leta uklanjam samo grane koje izrastu. Od više vrsta različitih drvenastih biljaka mogu da se stvore fantastične kompozicije, ali to zahteva mnogo ulaganja i znanja - kaže profesor Arsić iz Vranja.

Osnovnu formu na ovako uređenim biljkama on dobija tek posle nekoliko godina uspešnog gajenja. Tada ih presađuje u stalnu činiju i posle desetak godina uzgoja dobija bonsai koji liči na nešto. Biljka koja se nalazi u ovoj fazi zove se predbonsai i na tržištu se jeftinije prodaje.

U Japanu se, prema njegovim rečima, nikada ne prodaje gotov bonsai zato što se takav čin smatra uvredom. Zato se kupcu prodaje predbonsai kako bi mogao sam da uzgaja bonsai i na taj način nauči kako se on gaji.

Profesor Arsić leti svoje biljke čuva na policama u dvorištu i gde sve one mogu biti izložene umerenoj svetlosti. Tu ih zaliva i prihranjuje tečnim đubivom koje se koristi za sobno cveće. Zimi ih od hladnoće čuva u posebnim prostorijama, ili samo prekrije zemljom i lišćem tako da u plitkim posudama njihov koren može da preživi taj period.

U ovom poslu naš sagovornik posebno uživa kada ovako uzgojenu biljku uspe da sačuva preko 25 godina. U svojoj bogatoj zbirci ima negde oko stotinak bonsaia čija vrednost zavisi od starosti, forme, činije koju zauzima. Kod njega kupci preko Interneta mogu da nađu izuzetne eksponate bonsaia koji na tržištu mogu da dostignu cenu i preko hiljadu evra.Većina njih se, međutim, odluče za kupovinu jeftinijih eksponata kako se ne bi mnogo nasekirali, ako se kod njih osuše.

- Bonsai koji uzgajam u svom domu je isključivo formiran od biljaka sa naših terena tako da je dosta otporan i dugotrajan - ističe Arsić za Jugmediu i naglašava da bonsai može da doživi starost biljke koja je u prirodi ako se gaji kako treba, pa tako se u svetu bonsai čuva i po nekoliko hiljada godina i prenosi sa generacije na generaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set