• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

14.01.2024

07:20

Kraljevska banja obnavlja jedinstveni drvored kestenova! Ovde su rado boravili Karađorđevići i Obrenovići, ali i nemački industrijalci (FOTO)

S.T

Vesti

Kraljevska banja obnavlja jedinstveni drvored kestenova! Ovde su rado boravili Karađorđevići i Obrenovići, ali i nemački industrijalci (FOTO)

Podeli vest

Vest da je raspisan tender za izgradnju petlje sa autoputa Koridora 10, koja će povezati Vranjsku Banju sa ovom evropskom saobraćajnicom, oduševila je stanovnike i rukovodstvo najmanje opštine na jugu Srbije.

Uz hotel koji gradi „Milennium team“, ova investicija trebalo bi da turistima koji dolaze na lečenje i odmor, ali i onima koji su u tranzitu, približi ono što Vranjska Banja nudi, a to su prvenstveno izvori termalne vode, koji su najtopliji u Evropi.

Voda temperature od 94 do 110 stepena Celzijusa, kapaciteta 140 litara u sekundi, izvire na površinu zemlje iz desetak izvora. Da je reč o izuzetnom prirodnom bogatstvu govori i podatak da su u 19. i 20. veku ovde boravili i odmarali članovi obe kraljevske srpske dinastije Obrenovića i Karađorđevića.

Foto: S.T.

 

 

Vranjska Banja je jedna od retkih kraljevskih banja u Srbiji. U njoj se od 1914. godine lečio i kralj Petar Prvi Karađorđević. Kraljeva kada se i danas čuva i koristi.

A jedan od simbola Vranjske Banje je i drvored divljih kestenova, sa obe strane puta, kojim se od železničke stanice stiže u grad. Drvored je zasađen još davne 1888. godine, a u međuvremenu je i
obnavljan.

Foto: S.T.

 

 

Danas je od nejga ostalo još po koje stablo, ali u planu je obnova koja će biti prilagođena novim okolnostima. Dragan Sentić, predsednik nopštine Vranjska Banja, kaže da je početna ideja bila celokupno obnavljanje drvoreda novim sadnicama.

- U vreme kada su prva stable zasađena kroz tu ulicu je prolazio tek po neki fijaker i plodovi nisu mogli da naprave štetu u saobraćaju.

Danas, to je veoma prometna ulica, koja nosi ime kralja Petra Prvog i njome se stiže do centra Banje. Ima više od dva kilometra i bez krivina je. Zvanično najduža prava saobraćajnica na jugu Srbije.

Foto: S.T.

 

 

Razmatramo ideju drvoreda u nekom delu pešačke zone, zbog svega onoga što predstavlja autohtona vrsta divljeg kestena i drvored koji je nekada bio na razglednicama i fotografijama iz Vranjske Banje. A na mestu starog drvoreda verovatno će biti neko drugo drveće, čiji plodovi neće padati na kolovoz i ometati vozače - kaže Sentić.

Prvi drvored kestena sadili su zatvorenici zatvora u Nišu, a čuvala ga je čak i vojska. Pre Prvog svetskog rata Vranjska Banja bila je poznato lečilište. Tu su dolazili gosti iz Grčke, ali i drugih delova Evrope.

Draga Obrenović odmarala je ovde, te su Vranjsku Banju tada nazivali “Banja kraljice Drage”
Vest o početku Prvog svetskog rata kralja Petra zatekla je u Banji, pa on 1915. prekida lečenje zbog odlaska na front. Kraljeva kada se i danas čuva i koristi.

Foto: S.T.

 

 

Takođe, nemački industrijalac Bruno Mozer, sebi za odmor sagradio je ovde 1887. godine vilu “Mozer”.

Vila „Mozer“ jedna je od najlepših u Vranjskoj Banji i danas je zgrada gradske opštine. Osim nje, sagradio je i zgradu na obali Banjštice u kojoj je bila fabrika za preradu kudelje.

Nesvakidašnje prirodno bogatstvo, slavna istorija i sadašnje ulaganje u infrastrukturu, glavni su aduti da ovo mesto opet vrate na evropsku mapu za lečenje i odmor.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set