• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.01.2024

11:21

"Dok je Švaba rukama, mi zlatnom viljuškom, boc"! Nemci dolazili da kopaju rude u našoj državi, a ovaj zakon zauvek izmenio Srbiju!

wikipedia

Vesti

"Dok je Švaba rukama, mi zlatnom viljuškom, boc"! Nemci dolazili da kopaju rude u našoj državi, a ovaj zakon zauvek izmenio Srbiju!

Podeli vest

Na današnji dan 1412. u Novom Brdu je izdat "Zakon o rudnicima Despota Stefana". To je značajan dokument srpske pismenosti i pravnog sistema i sadrži podatke o životu našeg naroda na početku 15. veka.

Pre tačno 612 godina, Despot Stefan Lazarević objavio je Zakon o rudnicima. Sam dokument je jedinstven pravni spomenik srednjovekovne Srbije i po svojoj pravnoj i istorijskoj vrednosti prevazilazi srpske nacionalne okvire. Pored zakona koji se odnose na samo rudarstvo, u sklopu teksta se nalaze zakonske odredbe koje se tiču uređenja i života u Novom Brdu, koje je u to vreme bilo najveći rudnik na Balkanskom poluostrvu.

Pokretanje rudarske proizvodnje u srednjovekovnoj Srbiji otpočelo je sredinom 13. veka dolaskom rudara Sasa, koji su bili poreklom germanska plemena sa prostora današnje Nemačke. Brzo su obnavljani rudnici u Srbiji i Bosni, na rudonosnim lokacijama poznatim iz antičkog i praistorijskog doba. Brojni sačuvani toponimi u Srbiji podsećaju na Sase. U srednjovekovnoj Srbiji eksploatisane su rude zlata, srebra, bakra, olova, cinka i gvožđa. Po snazi Nemanjićke države može se zaključiti da su rudnici bili bogati i izdašni. Rudarstvo je bilo okosnica bogatstva, ekonomske, političke i vojne moći srednjovekovne Srbije.

Foto: wikipedia.org

Novo Brdo

 

Kovnice novca u srednjovekovnoj Srbiji bile su u: Rudištu, Srebrnici, Smederevu, Plani, Trgovištu, Rasu, Brskovu, Koporiću, Zvečanu, Prizrenu, Peći, Prištini, Novom Brdu, Skoplju, Ohridu, Skadru i Baru. Kovanje novca bila je privilegija vladara. Rudnici su imali obavezu da deo iskopane rude ustupe vladaru.

Kada je trinaest godina posle kosovske bitke mladi Stefan Lazarević primio iz ruku Jovana VII Paleologa znake despotskog dostojanstva, Srbija je, iako veoma umanjena i u senci stalnih pritisaka na njen integritet, krenula putem uputrašnje stabilizacije i privrednog prosperiteta. Odlučan u savlađivanju separatističkih tendencija velikaša i u organizovanju stabiliog pravnot poretka, a istovremeno izvanredno umešan diplomata u naizmeničnim pregovorima sa Ugrima i Turcima, prihvatajući vazalni odnos, despot Stefan je produžio život srednjovekovne srpske države.

Za ostvarenje svojih ciljeva despot Stefan morao imati i odgovarajuća materijalna sredstva, a jedan od osnovnih izvora njegovog bogatstva bili su prihodi od rudnika. Najveđi rudarsko- trgovački centar na Balkanu bilo je u to doba Novo Brdo. Ono je pripadalo i despotovom ocu, knezu Lazaru. Despot Stefan Lazarević kaže za Novo Brdo da je to njegov grad i pocvećuje mu posebnu pažnju.

 

Značaj rudnika Novo Brdo bio je pre svega u kvalitetu rude koja se tu dobijala. To je bilo glamsko srebro koje sadrži određen procenat zlata i koga je bilo, u manjim količinama, jedino još u susednom Janjevu. Bogata nalazišta srebra bila su i u Trepči, ali bez primesa zlata. Pored kvaliteta, radilo ce i o velikim količinama rude vađene u Novom Brdu. Prema knjizi dubrovačke kovnice za 1422. godinu, uvezeno je iz Srbije i Bosne za godinu dana 5,67 tona srebra, što je iznosilo više od jedne petine ukupne evropske proizvodnje.

Zakon o rudnicima despota Stefana Lazarevića, u ilustrovanom prepisu iz 16. veka, otkriven je 1959. godine. Neposredno nakon njega, pronađene su još dve verzije, latinična i turska, u kojima nema zakona o životu u Novom Brdu, a pojedini delovi su uključeni u Saski zakon Sulejmana Veličanstvenog.

Foto: wikipedia.org

Ilustrovani Zakonik Despota Stefana

U istorijskoj nauci je nastao spor oko datiranja Zakonika o rudnicima. U samom rukopisu se navodi da je nastao u godinu 6920, indikta 13, meseca januara 29. Uprkos svemu, ovo je sigurno jedan od najznačajnijih dokumenata u srpskoj bogatoj istoriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set