• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.01.2024

18:33

Zmaj od čitanja! Lazo je za godinu dana pročitao 244 knjige!

jugmedia.rs

Vesti

Zmaj od čitanja! Lazo je za godinu dana pročitao 244 knjige!

Podeli vest

Lazo Bursać (76) iz Leskovca je najjaktivniji član biblioteke u ovom gradu! Ovaj penzioner prošle godine pročitao je čak 244 knjige, pa je s pravom dobio priznanje "Zmajevi čitanja" koju svake godine dodeljuje Narodna biblioteka "Radoje Domanović".

Njegova pasija za čitanjem nije tek obično prolazno interesovanje, već čvrsto ukorenjena navika koju je razvio s godinama, a u svojoj maloj beležnici zapisuje i datum i vreme čitanja svake knjige.

- Dok sam bio mlađi, zbog posla nisam imao toliko vremena za knjige, život je bio takav ali od kada sam u penziji, čitam češće. Ne volim televiziju da gledam, ponekad jutarnje vesti i poneki film- priča Lazo za Jugmediu.

Uz to, otkriva da su mu posebno bliske istorijske knjige i beletristika, što se oslikava i u njegovoj kućnoj biblioteci koja broji između 250 i 300 naslova.

Foto: jugmedia.rs

Lazo Bursać, ljubitelj knjiga

 

Zanimljivo je da je Bursać tokom pandemije koronavirusa intenzivirao svoje čitalačke navike, po sopstvenom priznanju "proždirao" je u proseku 3.500 stranica književnosti mesečno.

- Ne gledam televiziju, to mi je glupo. Sve su to iste vesti od ujutru do uveče, a plus rijaliti-  dodaje Lazo.

Njegov put nije bio lak. Rođen je u Bihaću a u Leskovac je došao 1991. godine, bežeći od ratnih strahota kako bi sačuvao svoju porodicu.

Međutim, usledile su teške godine ratovanja, tokom kojih je bio ranjavan, zarobljen, i suočen sa mnogim izazovima.

- Kada sam se vratio u Leskovac, priseća se Bursać, kupio sam stan sa ženom i počeo da radim na pijaci, prodajući dečije igračke i školski pribor kako bih osigurao obrazovanje za svoju decu.

I ta žrtva se isplatila, jer danas mu je sin inženjer elektronike koji je upisao doktorat matematike, dok mu je ćerka magistar srpskog jezika i književnosti.

Od malena zaljubljen u knjige, Bursać sada kroz njih oživljava svoju drugu mladost, oplemenjujući duh i uživajući u svetu mašte.

Za njega, poseban utisak ostavila je, kaže, Lusinda Rajli i njeni književni radovi, posebno dve poslednje knjige koje trenutno čita.

Njegova posvećenost knjigama i čitanju ne samo da ga izdvaja kao izuzetnog člana biblioteke, već istovremeno podstiče i druge da pronađu radost i obogaćenje kroz čarobni svet pisane reči.

Među najvernijim čitaocima su i Slaviša Stanković i Sava Tasić, nagrađeni za ljubav prema knjizi i doprinos u razvoju biblioteke.

Foto: jugmedia.rs

Nagrađeni korisnici biblioteke "Radoje Domanović" u Leskovcu

 

U Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović" dodeljene su nagrade "Zmajevi čitanja", koja ima za cilj promovisanje čitanja i književnosti među svim generacijama.

Direktorka biblioteke, Vesna Ilić, istakla je važnost čitanja kao ključnog faktora u razvoju svake osobe.

- Čitanjem se razvija smisao za lepo i plemenito, podstiče se promena kroz sticanje novih znanja, razvijaju se određene navike u radu i ponašanju, te smisao za tačnost i odgovornost. Knjige su veoma značajne za razvoj intelektualnih i psiholoških sposobnosti dece i mladih, kao i za formiranje korisnih veština - rekla je Ilićeva.

Mala Mina pročitala 148 knjiga 

Leskovačka biblioteka nagradila je čitaoce u nekoliko kategorija, a među dobitnicima su se, pored Bursaća našli i Mina Živković (8,5) kao najveći čitalac na Dečjem odeljenju, sa pročitanih 148 knjiga za godinu dana, od toga čak 30 knjiga samo tokom letnjeg raspusta.

Nebojša Mladenović izdvojio se kao najverniji čitalac na Pozajmnom odeljenju za odrasle, sa 208 pročitanih knjiga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set