• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. M.

30.01.2024

07:20

More, ljudi, ne preterujte! Kačamak u ski centru u Kolašinu uskoro duplo skuplji - 60 evra! U Srbiji ide od 350 do 700 dinara

Društvene mreže

Vesti

More, ljudi, ne preterujte! Kačamak u ski centru u Kolašinu uskoro duplo skuplji - 60 evra! U Srbiji ide od 350 do 700 dinara

Podeli vest

Javnost u regionu nedavno je ostala u šoku kada je na društvenim mrežama objavljen cenovnik iz jednog restorana ski centra u Kolašinu u kojem stoji da je porcija kačamaka 30 evra! Još se bura nije stišala a otuda najavljuju da će porcija biti duplo skuplja!

Uskoro će u ponudi biti i kačamak sa tartufima!

- Porcija kačamaka sa crnim tartufima biće 60, a sa belim koštaće 80 evra - rekli su "Pobjedi" iz uprave i napomenuli da kilogram belih tartufa košta 1.000 evra, dok su crni nešto jeftiniji.

Ugostitelji u samom gradu Kolašinu ističu da je ovaj "luksuz" usamljen slučaj te da je cena ovog tradicionalnog jela kod njih uvek bila od 8 do 15 evra.

Tačno je, tvrde nutricionisti da je kačamak, čiji je osnovni sastojak kukuruzno brašno, veoma blagotvoran za organizam, ali ga izgleda, u Crnoj Gori malo više "cene".

 

Foto: I. M. /društvene mreže

Kačamak - 30, 00 evra

Kačamak ne potcenjuju ni srpski ugostitelji, ali ga spremaju za mnogo manje pare! 

- Porcija nas po normativu košta ne više od 200 dinara, a u to su uključeni punomasni sir i prvoklasni stari kajmak. U Čačku ima gostiju koji redovno dolaze na doručak i poručuju upravo kačamak - kaže Slavica, kuvarica u jednom čačanskom restoranu. 
Njen poslodavac ističe da nema razloga da porcija košta više od 500 dinara, ali dodaje da na cenu najčešće ne utiču samo namirnice.

- Istu porciju kačamaka nećete platiti isto u prosečnom restoranu u Čačku, na Kopaoniku, ili recimo na Zlatiboru, jer je u porciju uračunata i "zvezdica" odnosno kategorizacija i nivo usluge u objektu. Međutim, 30 evra za porciju je previše! - čudi se čačanski ugostitelj dodajući da po kafanama kačamak košta od 300 do 500 dinara. 

Foto: I. M. /društvene mreže

Cenovnik iz jednog restorana u Čačku

U restoranima na Zlatiboru cena kačamaka je od 400 do 500 dinara, a na Kopaoniku ide i do 700.

Pravi se od belog kukuruznog brašna. Kilogram u prodavnicama košta od 150 do 200 dinara, a kod mlinara je i do 40 odsto jeftinije.

Priprema je prilično jednostavna. U dublju šerpu treba uliti oko litar vode i posoliti je po ukusu, pritom vodeći računa da se sa solju ne pretera jer su sir i kajmak koji se služe uz kačamak već slani. Kada voda proključa postepeno se dodaju dve šake brašna uz neprestano mućenje metalnom žicom.

Valja ga kuvati na tihoj vatri još desetak minuta i služiti po želji uz sir, kajmak, a neko dodaje čak i čvarke...

Nutricionisti ističu da kačamak ima dvojako delotvorno dejstvo na naš organizam. 
- Kačamak dobro utiče na rad creva i ravnotežu bakterija u crevnoj flori, što znači da je dobar ne samo za varenje, već i za imunitet. Kačamak ne sadrži gluten, stoga se može reći da je jedan od najzdravijih doručaka. Tu su i minerali, cink, kaliju, magnezijum i vitamini iz grupe A, E i B. U porciji od 100 grama ima oko 100 kalorija, do 25 grama ugljenih hidrata, dva do četiri grama proteina, do dva grama masti i oko tri grama vlakana, dakle idealan obrok - kaže Mladen Dakić diplomirani nutricionista dijetetičar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set