• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.01.2024

16:46

Malena Sara ima neobičan hobi: Sama sklopila fiću, deo po deo! (FOTO/VIDEO)

Rina

Društvo

Malena Sara ima neobičan hobi: Sama sklopila fiću, deo po deo! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Desetogodišnja Sara rođena je mnogo nakon što je čuveni fića bio statusni simbol bivše Jugoslavije i omiljeno vozilo skoro svih porodica ali vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru.

Desetogodišnju Saru Marković iz čačanskog naselja Trbušan jedna odbična televizijska reklama promenila je pogled na fiće i poželela je da ima baš jednu takvu u svojoj kolekciji.

Ubedila je oca da joj kupi primerak nedeljnika "Zastava" koji u svakom svom broju ima po jedan deo makete fiće i da ga sastave.

- Svakog petka smo osčekivali novi deo za našu "fiću", koju smo sklapali 25 meseci. Kad god se vratim iz škole omiljena razonoda mi je bila sklapanje autića. Iako se za svaki deo koji se postavlja dobijalo upustvo, najteže mi je bilo postaviti kablove koje je trebalo povezati kako bi sve radilo savršeno - kaže Sara.

Sara se pokazala kao pravi mali majstor jer je uspela da fiću sklopi od A do Š, a na nekadašnjem simbolu države sada sve radi besprekorno.

- Apsolutno sve radi kao na pravoj, od svetleće signalizacije, motora, spuštanja prozora ručno, pomeranja sedišta i trube. Svaki deo na ovoj fići koštao je 1000 dinara i kada se sabere svaki deo ova fića sastavljena košta pravo bogatstvo, ali sve je vredelo, jer nam je puno srce - ispričala je ova desetogodišnjakinja.

Međutim, da ova Sarina ljubav prema fićama nije krenula sasvim slučajno, pokazuje to da je i njen otac Dejan, stravstveni ljubitelj ovog četvorotočkaša, koji ne na desetine takvih limuzina bivše Jugoslavije vaskrsao i provozao drumovima.

- Nekoliko decenija sam ljubitelj ovih sada već oldtajmera. Tokom vožnje i njihove popravke susretao sam se sa raznim problemima, ali sam ih uspešno i rešavao. Najveći problem je bilo naći niklovane delove za nju, kao i farove koje samo morao poručivati iz Italije - istakao je njen otac Dejan Marković.

Ali ipak od svih fića jedna mu je najdraža, "zelena fića", jedna jedistvena, koju često i mladenci iznajmljuju za fotografisanje.

- Od kada je ona izašla iz radionice, nikada nisa dozvolio ni da pokisne. Ona se vozi samo kada je lepo vreme i na svečanim dogadjajima. I ono što mi je najdraže mladenci, koji su se za svadbu slikali u njoj, poželeli su da kada su i dete dobili upravo ponove to slikanje na istom mestu sa mojom fićom - ponosno kaže Dejan.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija