• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer

09.02.2024

19:40

Dela ovog ruskog pisca kod nas se najviše čitaju tokom zime! Danas je godišnjica njegove smrti

printscreen

Vesti

Dela ovog ruskog pisca kod nas se najviše čitaju tokom zime! Danas je godišnjica njegove smrti

Podeli vest

"Koliko li sam izneo s robije narodnih tipova, karaktera! Saživeo sam se sa njima i zato, čini mi se, da ih dobro poznajem. Koliko li istorija skitnica i razbojnika i uopšte sveg crnog, tužnog života. Biće dovoljno za cele tomove"...

Ovo je posle četvorogodišnje robije u Sibiru rekao mladi pisac Fjodor Mihailovič Dostojevski kome je robija bila inspiracija za remek dela ruske i svetske književnosti: "Zapisi iz mrtvog doma", "Poniženi i uvređeni", "Zapisi iz podzemlja", "Zločin i kazna", "Idiot", "Mladić", "Braća Karamazovi".

Danas, 9. februara je 143 godine od njegove smrti. Umro je 1881. godine od krvarenja uzrokovanog epileptičnim napadom. Imao je 60 godina. 

Prema podacima UNESKO, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena na više od 170 jezika.

Svako ko je završio srednju školu čitao je romane "Zločin i kazna", "Idiot" i "Braća Karamazovi". I sada su ova dela Dostojevskog u programu lektire, pa u bibliotekama tačno znaju kakav je nastavni plan.

- Dostojevskog čitaju srednješkolci za lektiru, ali i ozbiljni čitači koji se vraćaju istom delu. Činjenica je da se uvek traže nove i aktuelne knjige, dobitnik NIN-ove nagrade, Nobelove ili hitovi sa Sajma knjiga, ali primećujemo da se redovni članovi "vrate" u nekom momentu Dostojevskom, i to u periodu, jesen, zima. "Zapisi iz podzemlja" su vrlo čitani - kaže Marija Argakijev, knjižničar biblioteke "Milutin Bojić" u Beogradu. 

 

DA SE PODSETIMO

Rođen je 11. novembra 1821. godine u Moskvi kao drugi od sedmoro dece Mihaila i Marije Dostojevski. Ubrzo posle majčine smrti, kada je imao 16 godina zajedno sa bratom poslat je u Vojnu akademiju u Sankt Peterburgu. Dve godine kasnije preminuo im je i otac.

Dostojevski je bio veoma tvrdoglav, svojeglav i drzak. U Vojnoj akademiji zbog nedostatka interesovanja za matematiku i nauku nije mu dobro išlo, ali se posvetio književnosti. Veoma je cenio Onore de Balzaka i 1843. godine je čak preveo jedno njegovo dela na ruski jezik.

"ROĐEN JE NOVI GOGOLJ"

Sa 25 godina objavio je prvi roman "Bedni ljudi" a jedan kritičar je rekao "Rođen je novi Gogolj". Tri godine kasnije u aprilu, 1849. uhapšen je zajedno sa brojnim drugim članovima Kruga Petraševskog, tajnog društva intelektualaca koji su se redovno okupljali i diskutovali o književnim delima a koja je car Rusije Nikolaj zabranio. 

KAKO SE SPASIO SMRTNE KAZNE

Dostojevski je optužen da je čitao na sastancima grupe pismo "puno uvredljivih izraza na račun religije i države i time počinio zločin šireći štetne ideje protiv religije i raspirivao mržnju prema vladajućoj klasi". Posle osam meseci u pritvoru, osuđen je na smrt.

Na gubilištu Fjodor Mihailovič bio je šesti po redu.

- Sve moje nade srušene su i ja sam očekivao da za pet minuta budem streljan… Skinuli su sve sa nas i umotali nas u pokrove i tako su nas držali skoro dvadeset minuta na hladnoći od minus 22 stepena… Ne sećam se da sam osećao hladnoću.

Dok se opraštao sa osuđenikom koji je stajao do njega, prišli su onoj trojici određenim da budu prvi streljani, skinuli im povez sa očiju i pročitali im da ih je "Njihovo Visočanstvo pomilovalo".

ROBIJA U SIBIRU

Kazna je preinačena u četvorogodišnju robiju u Sibiru. prekinula je stvaranje Fjodora Dostojevskog, ali mu je zato bila izvor inspiracije.

Kada je pušten iz zatvora, proveo je pet godina kao poručnik u današnjem Kazahstanu. 

Taj period se smatra prekretnicom u njegovom životu. Napustio je ranije političke stavove i vratio se tradicionalnim ruskim vrednostima.

Postao je ubeđeni hrišćanin i veliki protivnik filozofije nihilizma. U to vreme je upoznao i Mariju Dmitrijevnu Isajevu, udovicu prijatelja iz Sibira, sa kojom se kasnije venčao.

 

Voleo je slatkiše i imao poseban jutarnji ritual

Jelo je birao prema raspoloženju. Kada je bio dobro raspoložen na kuhinjskom stolu voleo je da vidi orahe, sir, limun i pomorandže, senf, gljive i kavijar. Kada nije bio dobrog raspoloženja tada mu je prijala topla supa, pohovani teleći odrezak i čaj.

Voleo je slatkiše, a pre uživanja u slatkom svaki put bi popio malo konjaka. Slatkiše je čuvao na posebnom mestu u jednoj od ladica ormara za knjige, u njegovoj radnoj sobi. Poslastice je najčešće jeo tokom dana, samo ponekad se dešavalo da ih jede noću.

Za vreme doručka pio je votku. O ovom njegovom jutarnjem ritualu pisao je u svom dnevniku Mihail Aleksandrovič Aleksandrov: "Došavši jednom kod Fjodora Mihajloviča za vreme doručka, video sam ga kako pije votku. Zagrizao bi komad crnog hleba i ispio malo votke iz čašice, a onda je sve to zajedno žvakao". 

Foto: printscreen

Najveći broj dela napisao je da bi isplatio kockarske dugove

 

KAKO JE NAPISAO "ZLOČIN I KAZNU" I "KOCKARA"

Pisao je, bio je novinar, uređivao i sa bratom izdavao časopis Vreme, jedan od najpopularnijih časopisa u to doba, sa impresivnih četiri hiljade pretplatnika.

Kada mu je 1864. umrla supruga, a potim i brat, Dostojevski pada u depresiju, počinje da se kocka i zadužuje.

Upravo je napoznatije delo Zločin i kazna napisao u izuzetno kratkom roku da bi isplatio kockarske dugove. Kako ga je izdavač ucenjivao da objavi još jednu knjigu, napisao je i Kockara.

ROMAN "IDIOT" ZAVRŠIO U FIRENCI

Često je putovao po zapadnoj Evropi. Tako je roman "Idiot" završio u Firenci a živeo je i u Francuskoj i Nemačkoj.

Posle neuspele ljubavi sa Apolinarijom Suslovom, mladom studentkinjom, upoznao je Anu Grigorjevnu, duplo mlađu devojku koja je radila kao stenografkinja. Venčali su se 1867. godine. Ana mu je rodila četvoro dece od kojih je, na žalost, dvoje umrlo, ali mu je pomogla da se oslobodi kocke.

I KRAJ...

Vratili su se u Sankt Peterburg, gde je nastavio da piše. Umro je samo dva meseca pošto je završio svoj poslednji roman "Braća Karamazovi". Stan u kome je živeo sa suprugom Anom, ćerkom i sinom, tek 1971. postao je muzej...Tamo se nalaze lične stvari Dostojevskog, pored ostalih, i šešir koji se čuva pod staklenim zvonom....

 

Trač ili istina...Abramovič mu isplatio kockarski dug 

Dostojevski je zaista jedan deo života, putujući po Zapadu, živio i stvarao u Nemačkoj, u gradu Vizbadenu, a odlazak u kockarnicu bio je njegov svakodnevni ritual.

U toj kockarnici kružila je priča da je Dostojevski ostao dužan današnjih 240 hiljada evra. Sve do 2013.  iznad kockarnice je bila istaknuta tabla: "U ovoj kockarnici, F.M. Dostojevski, ostao je dužan toliko i toliko..."

Međutim, pomenutom kazinu javio se tadašnji vlasnik fudbalskog kluba Čelsija biznismen Roman Abramovič, navodno, isplatio dug.i poručio "Dostojevski nikome ništa nije dužan. Skidajte tu sramnu tablu."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set