• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. I.

03.03.2024

09:00

Profesor živi u muzeju! Pre skoro vek i po to je bila kuća najmoćnijeg čoveka Pomoravlja!

I. I.

Vesti

Profesor živi u muzeju! Pre skoro vek i po to je bila kuća najmoćnijeg čoveka Pomoravlja!

Podeli vest

Profesor u penziji Nenad Pavličić iz Jagodine živi svoj san – uživa u kući u selu Jovcu, staroj gotovo vek i po!

Kako je veliki zaljubljenik u prirodu, a po obrazovanju istoričar umetnosti i arheolog, Pavličić se nije dvoumio kada je pre 15 godina odlučio da kupi staru kuću u selu Jovac.

- Jovčani su mi rekli da je to kuća poslanika i kuma kralja Milana Obrenovića, Nešice Milenkovića. Kuća je pravljena 1885. godine u moravskom stilu sa pet lukova. To je takozvana čatmara, napravljena od pruća i zemlje - priča Pavličić. 

Selo Jovac je u to vreme imalo status opštine, i bilo je poznato po svojim bogatim i moćnim ljudima.

Foto: I. I.

Ovo je bila kuća kuma kralja Milana

 

- Kažu da je Milenković, kum kralja Milana bio najmoćniji. Uspeo je da prugu Beograd-Niš "skrene" preko Ostrikovca, sela koje je tada bilo povezano sa Jovcem. To je bila najveća "lakat" krivina na pruzi. Ispravljena je tek pre nekoliko godina kada je napravljen nadvožnjak kod Mijatovca. Tako su meštani ova dva sela ostali bez pruge – sa osmehom priča Pavličić.

Oronulu kuću je renovirao i obogatio predmetima koje je 50 godina skupljao na raznim mestima, a neki od njih potiču još iz 19. veka.

 

Njegovu etno zbirku čine keramika i grnčarija, deo rimskog vodovoda, čuveni srpski opanak od svinjske kože, brojne lampe iz različitih epoha, pegle, razboj, sedla, fenjeri…Kupovao ih je od seljana ili na buvljacima, a i danas voli da obilazi pijace i "otkriva" starine. 

KUPATILO S PROZOROM OD PRE 200 GODINA

Planira da svoj kompleks koji je otvoren za posete obogati i novim sadržajem.

- Pored kuće gradim etno kupatilo u steni od 17,5 kvadrata. Koristim kamen, cigle, daske od plafona starih kuća i sve što su moje komšije htele da bace ili da sagore u vatri. Najautentičniji je prozor koji sam jedva skinuo sa najstarije kuće u selu, građene pre dva veka. Vodu sam doveo iz bunara, u koji sam postavio potapajuću pumpu koja će pod pritiskom vodu da dovodi u kupatilo. Krov će biti kombinacija biber crepa i trske – kaže Pavličić.

Foto: I. I.

A ovo će biti etno kupatilo

 

Kada bude završio kupatilo, planira i letnjikovac za decu, da bi mališani vrtića i seoske škole, koji su njegovi česti gosti, imali svoj kutak u kome će realizovati razne radionice.

U prelepom ambijentu, koji odiše prohujalim vremenima, okupljaju se i gljivari, kao i njegovi prijatelji, a često im u "radne" posete dolazi i profesor kuvarstva Dejan Novaković koji za goste na starom "smederevcu" kuva razna jela, a omiljen im je vojnički pasulj. Dejan ga kuva na isti način kako se pripremao i za vojnike u Prvom svetskom ratu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set