• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /S. K.

29.02.2024

07:20

Ovde je živela porodica koja je dala dva svetska naučnika! Dogodine će to biti spomen-kuća na ponos Rumljanima

Ministarstvo kulture

Vesti

Ovde je živela porodica koja je dala dva svetska naučnika! Dogodine će to biti spomen-kuća na ponos Rumljanima

Podeli vest

U naredne dve godine biće obnovljena ruinirana kuća u Rumi, u kojoj je kao devojčica živela Mileva Marić-Ajnštajn. Obnovu kuće finansijski će podržati Ministarstvo kulture, a u prvoj fazi projekta planirano je da se izvrši njena potpuna rekonstrukcija.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić dogovorile su se da će obnova početi u aprilu, dok je drugi deo projekta planiran za iduću godinu, kada se obeležava 150 godina od rođenja Mileve Marić-Ajnštajn.

- Objekat će imati dve tematske celine: memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo svetski poznate naučnice, kao i na rad njenog rođenog brata Miloša Marića, takođe istaknutog naučnika, čiju su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja, kao i galerijski prostor namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma – navode čelnici opštine Ruma.

Foto: Foto: Ministarstvo kulture

Ovako će izgledati spomen-kuća porodice Marić

 

Mileva Marić je rođena u Titelu 1875. godine, a njena porodica se 1877. godine preselila u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu. Posle dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić u Železničkoj ulici 28 , koja je bila u privatnom vlasništvu, kuća je u septembru prošle godine prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu.
- Ovaj objekat zaista izgleda oronulo i ružno i radujem se tome što će naša naučnica svetskog glasa, koja je detinjstvo provela u toj kući, dobiti spomen-kuću kakvu zaslužuje. Ipak je Mileva Marić jedna od najznačajnijih žena Srpkinja u oblasti nauke- kaže za Informer jedna od meštanka Rume.
Inače, Mileva je u Rumi završila sa odličnim uspehom Srpsku osnovnu školu, kasnije i gimnaziju najpre u Novom Sadu,a zatim u Sremskoj Mitrovici. Bila je prva žena ikada koja je upisala matematiku i fiziku na tada prestižnom  Švajcarskom tehničkom univerzitetu.

Foto: Foto: Ministarstvo kulture

Objekat će imati dve tematske celine: memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo Mileve i na rad njenog rođenog brata Miloša koji je postavio temelje kloniranja

 

U zajednici sa Albertom Ajnštajnom zvanično je bila 12 godina, a stupili su u brak 1903. godine. Posle razvoda živela je skromno, iako mnogi smatraju da je ona presudno doprinela čuvenoj teoriji relativiteta, koja se, kao i neka druga naučna dela kojima je doprinela, pripisuju samo Ajnštajnu.

Foto: Foto: Ministarstvo kulture

Mileva je sa suprugom Albertom Ajnštajnom dolazila u Srbiju, u kuću u Novom Sadu u kojoj je živela posle preseljenja iz Rume

 

Kuća Milеvе Marić Ajnštajn u Kisačkoj 20 u Novom Sadu, u kojoj je živela posle dolaska iz Rume, obnovljena je pre četiri godine. Zajedno sa slavnim suprugom Albertom, ona je porodično u Novom Sadu boravila u dva navrata, 1905. i 1907. godine.
Imali su dvoje dece, Hansa Alberta i Eduarda, koji su septembra 1913. kršteni po pravoslavnom običaju u Nikolajevskoj crkvi u Novom Sadu, a kako su zapisali hroničari tog vremena, decu Ajnštajnovih je krstio sveštenik Teodor Milić, a kumovao je dr Lazar Marković. Pre sinova, Ajnštaajnovi su dobili i kćer Elizabetu, koja je preminula odmah po rođenju.
Mileva Marić –Ajnštajn je preminula 1948. godine. u Cirihu, gde je i sahranjena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set