• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K

21.12.2023

13:51

Znalo se da će biti blistavi um! Ona je prva Srpkinja koja je studirala matematiku i fiziku!

Privatna arhiva

Vesti

Znalo se da će biti blistavi um! Ona je prva Srpkinja koja je studirala matematiku i fiziku!

Podeli vest

Mileva Marić, kasnije Ajnštajn rođena je 19. decembra 1875, u Rumi i svake godine se posebno u ovo vreme Srbija s ponosom seća velike naučnice, koja je mnogi smatraju, presudno doprinela čuvenoj teoriji relativiteta.

Mileva je kao devojčica živela u Novom Sadu, gde je pohađala i osnovnu školu. Još u osnovnoj školi, prema dokumentima koji se čuvaju u Istorijskom arhivu grada Novog Sada pokazala je znanje i uspeh, te da će, kažu, biti jedan od najblistavijih umova sa ovih prostora. 
O njenom uspehu svedoči i upisnica, koju smo imali prilike da vidimo.


- Iz svih predmeta ocenjena je najboljom ocenom, a tadašnji predmeti bili su vladanje, hrišćanska nauka, srpski jezik i estetika, mađarski jezik, nemački jezik, zemljopis, povesnica, prirodne nauke, matematika, kućarstvo, pevanje, ručni ženski rad, pisanje, crtanje i gimnastika. Pored obaveznih i ocenjenih predmeta, postojali su neobavezni predmeti koji nisu bili ocenjeni, u ovom slučaju francuski jezik i glasovir, kao i higijena i dijetetika i pedagogija – kaže za Informer nekadašnji muzeolog , sada u penziji, koji dodaje da je Mileva u oba polugodišta bila odlična.

Mileva nije imala nijedan neopravdani izostanak, a o njenom intelektualnom kapacitetu svedoči i to da je kasnije bila prva žena ikada koja je upisala matematiku i fiziku na tada prestižnom Švajcarskom tehničkom univerzitetu.

 

Foto: profimedia

 

 

U braku sa Albertom Ajnštajnom u kome je zvanično bila 12 godina, a kako tvrdi izvestan broj istraživača njihovog života, mnoga dela su uradili zajednički, ali su sva ona kasnije pripisana samo spurugu Albertu, koga mnogi smatraju najboljim svetskim naučnikom.

Preminula je u Cirihu 1948. godine. Posle razvoda od Ajnštajna živela je skromno, iako mnogi smatraju da je ona presudno doprinela čuvenoj teoriji relativiteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set