• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Z. G.

16.03.2024

07:20

Impresivno! Bio je automehaničar, a sad je umetnik! Ovo je njegovo najnovije delo!

Privatna arhiva

Vesti

Impresivno! Bio je automehaničar, a sad je umetnik! Ovo je njegovo najnovije delo!

Podeli vest

Iz radionice samoukog drvodelje Miladina Lekića u zlatiborskom selu Šljivovica nedavno je izašla još jedna impresivna figura. Skulpturu "Tri prsta", visoku dva metra, uradio je za dvadesetak dana iz jednog komada hrasta!

Ima četvrt veka otkad je ovaj čovek batalio atomehaničarski posao i posvetio se umetnosti. Sasvim sam, vođen osećajem i izuzetnom veštinom da ono što okom vidi, može i da napravi, Miladin je postao cenjeni umetnik koji je stvorio na stotine drvenih skulptura. 

Motornom testerom, dletom, čekićem i turipijom može da napravi sve što vidi od kvalitetnog debla hrasta, oraha ili duda. 

 

Kaže da je jednog dana u dvorištu video panj koji ga je podsetio na lava. Uzeo je dleto i počeo da ga oblikuje. Tako je ne sluteći da će mu to kasnije biti i životni posao, nastavio da se "igra"...

Foto: Privatna arhiva

Skulptura "Tri prsta" je najnoviji rad

 

Posle su nastali razni duborozi, ikone, poneki drveni seljak, a onda je 2001. otvorio svoju radionicu-atelje gde je počeo profesionalno da se bavi oblikovanjem drveta.


- Oko 70 odsto drveta obradim motornom testerom, a onda uzimam dleto, čekić i turpiju. Polako i strpljivo se radi svaki detalj. Najteže je na skulpturi dočarati lice, od izraza do emocije. Pri tome, rad u drvetu dosta je teži i zahtevniji od drugih tehnika, jer tu nema prostora za neku popravku. Na primer, uradio sam više figura patrijarha Pavla, sve po narudžbini. Veliki sam poštovalac njegovog lika i dela, a poseban je izazov dočarati jednu takvu ličnost koja je oličenje duhovnosti, skromnosti, dobrote, inteligencije. Poslednju skulpturu patrijarha sam uradio za čoveka iz okoline Kragujevca – kaže Miladin.

 

 

Uradio je Miladin i Čiča Dražu.
- Uradio sam nekoliko sklutpura Čiča Draže. I oko njega je bilo malo zahtevniji rad, jer ima dosta detalja – kaže Miladin.


Za izradu koristi hrast, orah i dud, ali je, kaže, teško doći do materijala.
- Najveća figura od 2,5 m koju sam uradio je seljak, i nešto manji njegov konj, koji predstavljaju "Zlatiborski brzi voz" i nalaze se u centru Zlatibora. Turisti vole da svrate i kupuju suvenire, uglavnom figurice "seljaka" visine 30 cm - kaže Miladin sada posvećen svom umetničkom radu. 

 

Njegova najdraža

- Meni najdraža skulptura je "Žena sa zmijom", jedna od prvih koje sam uradio, i ona nije za prodaju! - ističe Miladin.

Foto: Z. G.

Žena sa zmijom

 

Ljubiteljima ove umetnosti koje imaju neke od drvenih figura savetuje da ih bar jednom godišnje premažu sandolinom na bazi voska, posebno ako stoje napolju. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set