• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. M.

19.03.2024

07:30

Na ovom mestu nije sve jedno biti kad padne noć! Svašta su čuli...

Shutterstock

Vesti

Na ovom mestu nije sve jedno biti kad padne noć! Svašta su čuli...

Podeli vest

Jedini srpski kandidat za izbor u Sedam novih svetskih čuda prirode je i dalje velika misterija...

Za Đavolju varoš, kao što joj ime govori, vezuju se brojni neobični događaji koji su do danas ostali nerazjašnjeni.

Ali, i pored zastrašujućih legendi koje prate svaku priču o ovom mestu, sve je više onih koji žele da se uvere u čudnovatost ovog mesta. Zato ne čudi što svi turisti koji dolaze u ovaj kraj, obavezno požele da vide i Đavolju varoš. 

Druga je priča sa žiteljima obližnjih sela. Oni ni za šta na svetu, kažu mnogi, noću ne bi kročili tamo.

Krhke figure od zemlje i gline na svom vrhu "drže" kamene kape, odnosno, ploče, prema procenama, teške i po nekoliko tona.

Svako ko je kročio među statue visine od dva do 15 metara kaže da će im u sećanju zauvek ostati zvuk koji su čuli i jeza koja im je, tvrde, prošla celim telom.   

- Zvuci koji se u  Đavoljoj varoši čuju su zastrašujući i najviše podsećaju na ljudske krike, plač deteta, topot konja ili zavijanje neke zveri. Iako znamo, pričaju stručni ljudi, da to potiče od vetra koji se "odbija" od kamenja, ni malo nije prijatno boraviti na tom prostoru kada je vetrovito - opisuju meštani.

- Legenda kaže da figure predstavljaju okamenjene svatove, zbog čega je utisak dodatno jeziv – priča Jovanka Sekulić iz Kuršumlije koja sa porodicom često posećuje živopisne predele Radan planine.

Prema jednoj od legendi, nekada davno đavo je stanovnicima "pomutio vodu" posle čega su zaboravili na rodbinske odnose.

Jednog dana meštani su odlučili da venčaju brata i sestru, a u nameri da to venčanje spreči, vila je svatove pretvorila u okamenjene figure. Veruje se da vila još stanuje na ovom mestu.

Za ovaj lokalitet nauka kaže da je jedinstven u svetu i da je nastao erozivnim procesom. Da li zbog legendi o njenom nastanku ili prirodnom fenomenu, tek Đavolju varoš godišnje poseti u proseku oko 80.000 turista...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set