• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.03.2024

19:29

Da li obilne padavine i oluje iz Crne Gore prete Srbiji? Sve više jača uticaj ciklona sa Atlantika

Darko Cvetanović, Shutterstock

Vesti

Da li obilne padavine i oluje iz Crne Gore prete Srbiji? Sve više jača uticaj ciklona sa Atlantika

Podeli vest

Narednih dana očekuju se olujni udari košave od 100 km/h.

U ovom času sve više jača oblačnost sa Jadrana, koja je ovog poslepodneva Srbiji već donela naoblačenje. Do kraja dana ponegde se očekuje i slaba kiša. Temperature ovog poslepodneva dostižu 16-17°C, a sve više jača i jugoistočni vetar, koji će u košavskom području tokom večeri imati olujne udare.

Inače, u naredna 24 sata sve više će jačati veoma snažan ciklon sa Atlantika i zapada Evrope, koji će i te kako uticati na vreme u Srbiji.

U toku večeri snažan oblačni sistem sa juga i jugozapada, ali i sa Jadrana, zahvatiće jug i jugozapad Srbije preko Crne Gore i već tokom večeri ovim predelima doneti kišu i pljuskove, a tokom noći ova padavinska zona na svom putu ka severoistoku zahvatiće i ostatak Srbije, u drugoj polovini noći i Beograd.

Širom Srbije očekuje se da padne od 5 do 15 litara kiše po kvadratnom metru, na jugu i jugozapadu Srbije i do 20 litara.

Ova padavinska zona već tokom srede jutra napustiće područje Srbije na svom daljem putu ka severoistoku, tako da će u sredu tokom dana u svim predelima Srbije biti suvo i umereno oblačno vreme.

Foto: Rina.rs

 

Biće i veoma vetrovito, uz jak jugoistočni vetar. U Pomoravlju, Podunavalju, u Vojvodni, u Braničevskom okrugu i u Beogradu košava će imati olujne udare, na jugu Banata i preko 100 km/h, a najvetrovitije biće u Vršcu.

Maksimalna temperatura biće od 16°C na istoku do 24°C na zapadu Srbije, u Beogradu do 20°C.

Pred kraj dana oblast Jadrana, a naročito Cnu Goru, Dalmaciju i Hercegovinu zahvatiće nov i još snažniji oblačni sistem sa Jadranskog mora uz veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje, ističe metorolog Đorđe Đurić.

Ovaj sistem u noći između srede i četvrtka premeštaće se i preko Srbije. Srećom, oslabiće u odnosu na Crnu Goru i zapad regiona, ali na svom daljem putu ka istoku, Srbiji će prolazno doneti jaku kišu i pljuskove, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom.

Dobra vest je da će padavine u četvrtak tokom jutra oslabiti i napustiti područje Srbije na svom putu dalje na severoistok.

I noć između srede i četvrtka doneće Srbiji 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Dakle, nevreme koje će u dva navrata pogoditi Crnu Goru i region, ne treba očekivati u takvom obliku u Srbiji.

Foto: Foto: Shutterstock, Darko Cvijanović

 

Opreznost će biti neophodna zbog olujnih udara košave.

S obzirom na to da se nad Srbijom narednih dana očekuju veoma izražena južna visinska strujanja, preko Mediterana do našeg područja sa severa Afrike stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se očekuju prljave padavine.

Već u četvrtak tokom dana biće sunčano, a i vetar će malo oslabiti i biće jugozapadni.

Maksimalna temperatura biće od 18 do 22°C.

Petak i vikend doneće Srbiji sunčano i veoma toplo vreme, uz temperature iznad 25°C, pa i do 27-28°C, a u ponedeljak lokalno i do 30°C, da bi nakon toga došlo do naoblačenja sa padavinama i do manjeg zahlađenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set