• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ B. I.

01.04.2024

17:59

E, ovo je žena zmaj! Ujutru domaćica, danju drvoseča, a vikendom...

B. I./Privatna arhiva

Vesti

E, ovo je žena zmaj! Ujutru domaćica, danju drvoseča, a vikendom...

Podeli vest

Za Miru Laković sa Zlatara vožnja traktora i seča drva, što sekirom što motornom testerom nije ništa neobično. Poslovi u domaćinstvu su joj svakodnevnica, a onda, u večernjim satima prepušta se svojoj velikoj ljubavi...

Mira obožava da peva! Vrlo često kad se začuje pesma iz šumovitih gudura Zlatara, meštani okolnih planinskih zaseoka znaju da to Lakovići izvlače građu, što je  inače primarno zanimanje ove porodice.
Njihov dom je u selu Aljinovići, prijepoljskom selu, smeštenom na putu između Nove Varoši i Sjenice, u srcu Zlatara.

Glava porodice, Miljan, Mirin suprug, ispred jednog je para volova, drugi par vode jedan od dvojice njihovih sinova, Stefan ili Veljko, dok drugi kači balvane za jaram, a Mira pošto obavi jutarnje poslove u domaćinstvu pohrli što pre da im donese doručak u šumu, pa se i ona uključuje u posao...

 

Motornom testerom kreše grane oborenog stabla, vodi volove, kači trupce, pristigne gde god treba, koliko god bilo teško, ali kaže, njoj nikada nije.

- Nijedan posao u selu mi nije stran, naročito u šumi. Borim se! Kad vidim muža i sinove da rade, ne bih mogla, a da im ne pomognem. Kažu da je rabadžijski hleb sa sedam kora, ali mi ga jedemo već godinama, prosto se zavoli taj posao, koliko god bio težak. Kroz rad se "srodimo" sa volovima, pa su nam i oni kao najbolji prijatelji - priča Mira.

Retko se u kom kraju Srbije sačuvao rabadžijski zanat, volove je zamenila šumska mehanizacija, ali zbog strmih i nepristupačnih terena u novovaroškom kraju je još zastupljen. Lakovići uvek gaje po dva para volova, a od štale do šume, koja je prilično udaljena, prevoze ih kamionom. Neretko i Mira sede za volan teretnjaka.


Pored posla u šumi, i u domaćinstvu je posla na pretek, štala je puna stoke, gaje pet krava, od čijeg mleka domaćica po starinskoj recepturi pravi sir i kajmak. Kako kažu, hvala Bogu, puna ih je kuća, svako ima svoje zadatke, a najviše posla u domaćinstvu je na Mirinim plećima.


A kad se završi radni dan u šumi, uveče namiri stoka, tokom vikenda, za Miru i Stefana posao se nastavlja, oni su i muzičari, pevaju u orkestru, pa i ne čudi što od njihove pesme tokom dana odjekuju zlatarske doline.

U njihovim vokalima uživaju gosti na svadbama i drugim veseljima u okruženju, a poznati su i po humanitarnim koncertima koje često organizuju sa kolegama.
- Ponosna sam na svoje sinove i porodicu, ali i na posao od koga živimo, priznajem, možda je i težak, ali je svaki dinar pošteno zarađen. - zaključuje Mira.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set