• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2017

22:14

BRITANCI OPET ZAROBILI ASANŽA! London vreba osnivača Vikiliksa da bi ga izručio SAD!

Vesti

BRITANCI OPET ZAROBILI ASANŽA! London vreba osnivača Vikiliksa da bi ga izručio SAD!

Podeli vest

Švedska odustala od istrage o silovanju za koje je Asanž osumnjičen u Stokholmu i ukinula evropski nalog za njegovo hapšenje, zbog kojeg nije mogao da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu. Britanska policija ipak najavila da će ga uhapsiti

Britanci drže osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (45), koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, kao zarobljenika.

Bio sam zatočen sedam godina bez optužnice dok su mi deca odrastala, a moje ime se provlačilo kroz blato. Ne mogu da oprostim i zaboravim
Džulijan Asanž

Švedske vlasti su u petak odustale od istrage o silovanju za koje je Asanž osumnjičen u Stokholmu i ukinule evropski nalog za njegovo hapšenje, zbog kojeg nije mogao da napusti ambasadu u Londonu. Međutim, britanska policija je, uprkos tome, najavila da će ga uhapsiti čim izađe iz diplomatskog predstavništva Ekvadora, a pretpostavlja se da želi da ga izruči Americi.

Izmišljeni razlozi

Švedsko tužilaštvo je, naime, naprasno odlučilo da odustane od istrage protiv Asanža, kojeg su dve žene 2010. optužile za silovanje i seksualno uznemiravanje. Glavna tužiteljka u Stokholmu Marijan Naj navela je da više ne postoje uslovi da se nastavi istraga.

Nepostojeće silovanje

Prema navodima policijskog izveštaja, neimenovana žena koja je optužila Asanža za silovanje pozvala ga je da tokom njegovog desetodnevnog boravka u Stokholmu bude kod nje u stanu. Dva dana nakon što je stigao, 13. avgusta 2010, njih dvoje su bili na večeri, a kad su se vratili kući, popili su šolju čaja. Žena tvrdi da je tada Asanž počeo da je dodiruje po butinama, nakon čega joj je skinuo odeću i iskidao ogrlicu. Ona je tada shvatila da ne želi da ima seks sa njim, pa je pokušala da se obuče.
- Nisam želela seks, ali nisam mogla da ga zaustavim jer je sve otišlo predaleko. Dozvolila sam mu da mi skine i ostatak odeće - navodi se u policijskom izveštaju.
Šveđanka je dodala da je Asanž pokušao da ima seks s njom bez kondoma.
- Nekoliko puta sam pokušala da dohvatim kondom, ali me je on u tome sprečio držeći mi ruke i šireći mi noge. Nakon toga je pristao da stavi kondom, ali je tokom seksa uradio nešto da bi on pukao - navela je žena.
Asanž je posle toga još nedelju dana boravio u njenom stanu, a tek kad je otišao u London, ona ga je prijavila policiji.

- Ovim je obustavljen sedmogodišnji proces koji se vodi protiv Asanža i preliminarna istraga se prekida. To smo uradili jer ne postoji mogućnost da Asanža dovedemo u Švedsku u skorijoj budućnosti. Zato ne možemo više da tražimo produženje naloga za njegovo hapšenje u Evropi - navela je Najova.
Iako je tom odlukom Asanž, koji se od 2012. nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, postao slobodan čovek, britanske vlasti izmislile su novi razlog za njegovo hapšenje.

- Džulijan Asanž je propustio ročište na sudu u Vestminsteru 29. juna 2012. Zato je sud izdao nalog za njegovo hapšenje. Dužni smo da sprovedemo taj nalog nakon što on napusti ambasadu - navela je britanska policija.

7 godina Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu

Asanžovi advokati, međutim, tvrde da je osnivač Vikiliksa slobodan čovek i da Britanci sada izmišljajući naloge za hapšenje čekaju potez Amerike.

- Cilj britanskih vlasti je da izruče Asanža SAD, koje ga traže zbog objavljivanja stotina hiljada tajnih diplomatskih depeša 2010. Međutim, koliko znamo, vlasti Amerike nisu poslale Londonu zvaničan zahtev za izručenje Asanža, tako da Britanija nema razloga da ga hapsi - rekao je Asanžov advokat Huan Branko.

On je dodao da će tražiti pomoć stranih zemalja u rešavanju ove situacije kako bi Asanž konačno bio slobodan čovek.

- Za Asanža treba da se založe brojni političari. On je jedini politički zarobljenih u Zapadnoj Evropi i to mora da se okonča - rekao je Branko.

Asanž: Ne opraštam

Sam Asanž je povodom odluke švedskih vlasti reagovao na Tviteru, gde je objavio svoju fotografiju na kojoj je nasmejan. Ubrzo potom napisao je i komentar.

- Bio sam zatočen sedam godina bez optužnice dok su mi deca odrastala, a moje ime se provlačilo kroz blato. Ne mogu da oprostim i zaboravim - naveo je Asanž.

Podsetimo, osnivača Vikiliksa dve žene su optužile da ih je silovao i seksualno uznemiravao još u avgustu 2010, tokom njegovog boravka u Švedskoj. To se dogodilo ubrzo nakon što je Asanž, inače Australijanac, objavio niz dokaza o tome da je američka vojska u Iraku i Avganistanu ubijala civile, kao i 250.000 diplomatskih depeša Stejt departmenta. Asanž, koji negira sve optužbe, smatra da mu je ceo slučaj namešten. On strahuje da će ga, ako bude izručen Americi, tamo ubiti zbog odavanja državnih tajni.

Čelsi objavila prvu sliku kao žena

Reuters

Američki vojnik Bredli Mening (29), koji je Džulijanu Asanžu dao poverljive depeše 2010, a koji je u sredu izašao iz zatvora posle sedam godina, objavio je juče prvu sliku kao žena. Bredli je u zatvoru promenio pol, pa se sada zove Čelsi, a na slici pozira u teget haljini sa dubokim dekolteom.

Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MAMA CECA

pre 6 godina

Britansko LICEMERIJE istorija je tu da pamti a ASANZ JE ROBIN HOOD DANASNJICE...ON JE PATETIKU ZAPADNOG LICEMERIJA RASKRINKAO I PO TOME CE SE PAMTITI DOK JE PROTOKA VREMENA...TREBALI BI SVI DA NAPRAVE ZIVI STIT OKO NJEGA DOK NEBUDE NA SIGURNOM SA SVOJOM PORODICOM...JER TAJ COVEK ZASLUZUJE DA GA SVI ODBRANIMO....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija