• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevno/informer

17.09.2019

14:09

(VIDEO) KAKO JE PUTIN RAZBUCAO SANKCIJE ZAPADA! Rusija je bila dužna do guše, sada za dan može da vrati sve dugove, međutim, CENA KOJU PLAĆA NIJE MALA!

Vesti

(VIDEO) KAKO JE PUTIN RAZBUCAO SANKCIJE ZAPADA! Rusija je bila dužna do guše, sada za dan može da vrati sve dugove, međutim, CENA KOJU PLAĆA NIJE MALA!

Podeli vest

Rusija je po svemu sudeći podigla svoju političku i finansijsku nezavisnost na novi, viši nivo. Ruska vlast je odgovorila na zapadne sankcije i pad cena nafte gomilanjem rezervi kojima može da osigura svoju finansijsku stabilnost

Stroga dužnička disciplina dovela je do stanja u kojem je zaduženost zemlje “manja od nule”, javlja RBK Daily.

Zvanična statistika pokazuje da Kremlj sada lako može podmiriti sve dugove ako to iznenada bude potrebno. Prvog avgusta je ukupan dug zemlje (spoljni i unutrašnji državni dug) iznosio 16,2 milijardi rubalja ili 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je malo manje od 17,6 milijardi rubalja ili 16,2 odsto BDP, koliko Rusija ima na gotovinskim depozitima u Centralnoj banci i komercijalnim bankama.

U ovim ciframa nije prikazan komercijalni dug, ali čak i ako se on uzme u obzir, ruska privreda opet izgleda bolje nego ostatak sveta.

Usled globalne finansijske krize 2008. godine mnoge svedske prirede su bile prinuđene da uzmu velike zajmove kako bi izbegle recesiju. Prema podacima MMF-a, najbogatije zemlje su ujedno i najzaduženije.

Ukupan svetski dug je 2017. godine dostigao rekordne 184 milijarde (225 odsto svetskog BDP). Ako bi se taj dug podelio na sve ljude na planeti, iznosio bi 86.000 dolara po glavi stanovnika. Tri najveća dužnika na svetu su SAD (256 odsto BDP), Kina (254 odsto BDP) i Japan (395 odsto BDP).

 

 

Na ove tri zemlje otpada više od polovine svetskog duga. Njihov dug je veći od njihovog udela u svetskoj proizvodnji.

"Što se tiče Rusije, njen dug je 2017. godine iznosio 84 odsto BDP, s tim što je od toga 71,5 odsto komercijalni (ili privatni) dug, što iznosi 897 dolara po glavi stanovnika”, rekao je Gajdar Gasanov, stručnjak Međunarodnog finansijskog centra u Moskvi.

“Rezerve Rusije su ove godine prvi put premašile 500 milijardi dolara. To znači da ruska privreda može da osigura stabilnost svoje nacionalne valute u slučaju opasnosti od novih potencijalnih sankcija u budućnosti”.

KOME ODGOVARA POTRES NAFTNOG TRŽIŠTA?! Amerikanci PODGREVAJU tenzije, Iran ODBACUJE odgovornost, SVETSKI MOĆNICI analiziraju, a obični građani...

Pa ipak, takva politika ima svoju cenu, kažu stručnjaci. Rezultat štednje sredstava, umesto njihovog ulaganja u stimulisanje rasta, izazvao je dalju stagnaciju, smatra Sergej Suverov, stariji analitičar finansijske kompanije “BKS Premjer”.

“Rast bruto domaćeg proizvoda u prvom polugodištu 2019. godine iznosio je samo 0,7 %”, tvrdi on.

 

To je dovelo do jedinstvene situacije koja ukazuje na visoku solventnost ruskih obveznica, ali ujedno i na manju privlačnost za investiranje u Rusiji. Investitori žele videti privredni razvoj, a njega nema”.

 

S druge strane, takva ekonomska štednja je mogla da bude iznuđeno rešenje, smatra Anton Bikov, stariji analitičar Centra za analitiku i finansijske tehnologije.

“Takva politika je naterala vlasti da redukuju socijalna davanja i povećaju poreze, što ne ide u prilog popularnosti sadašnje vlasti”, kaže Bikov.

“Što je moglo da podstakne vladu da provodi ovakvu politiku? Verovatno se u budućnosti očekuje smanjenje državnih prihoda zbog sve sporijeg tempa rasta svetske ekonomije i to u situaciji kada je pristup Rusije zapadnom investicijskom tržištu zatvoren”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17