• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

27.11.2019

13:20

(VIDEO) KAŽU DA JE KORISTAN, ALI IZGLEDA KAO IZ HORORA! Robot-pas već uveliko radi za američku policiju, POGLEDAJTE GA NA DELU!

Vesti

(VIDEO) KAŽU DA JE KORISTAN, ALI IZGLEDA KAO IZ HORORA! Robot-pas već uveliko radi za američku policiju, POGLEDAJTE GA NA DELU!

Podeli vest

Svaki put kada se pojavi neki novi video robota koje razvija kompanija Boston Dynamics deo javnosti se zapita na koje će se sve načine ovi (pomalo) zastrašujući tehnološki proizvodi koristiti u budućnosti

Pa, sada imamo i prve primere. Policija u američkoj državi Masačusetsa, naime, već testira upotrebu četveronožnog robota zvanog Spot. I, iako Spot još uvek nije opremljen oružjem, dokumenti koji su objavljeni pružaju zabrinjavajući pogled u "Robokap" buduc"nost, prenosi Gizmodo.

Robota, koji je već dostupan na tržištu, policija koristi još od aprila 2019. i, kako se navodi, u tom periodu bio je uključen u najmanje dva "policijska incidenta". Međutim, nije jasno navedeno o kakvim se "incidentima" radi kao ni da li je robotima upravljao čovek ili je bio uključen autonomni mod.

RUSI NAPRAVILI ČUDESNOG ROBOTA FEDORA koga planiraju za ISTORIJSKI POHOD

Spot ima punjivu i zamenljivu bateriju koja traje 90 minuta i snimanje videa od 360 stepeni, zajedno sa mnoštvom drugih različitih senzora. Spot ima maksimalnu brzinu od oko 5 kmh i maksimalnu nosivost od oko 30 kilograma. Robot nalik na pse može čak i da otvori vrata posebnom "rukom" koja se proteže sa njegove "glave".

Uprkos sumnjama javnosti, prvi čovek kompanije Boston Dynamics ne smatra da su njihovi roboti zastrašujuc"i iako je izvesno da c"e se Spot, četvoronožni robot, uključiti u policijske službe mnogo pre Atlasa, svog dvonogog parnjaka. Roboti slični čoveku, objašnjava, mnogo su strašniji od robota poput pasa.

(FOTO) NAŠ ROBOT NIJE SAMO ČISTA NAUKA: Devojčice iz Srbije oduševile na Olimpijadi robotike u Dubaiju!

Iz ove kompanije navode i da očekuju da će se njihovi roboti u narednih 5-10 godina koristiti za opasne situacije, pregledanje sumnjivih paketa, detektovanje opasnih gasova i slično. Takođe, dodaju i da pisani ugovor o licenci novim vlasnicima robota ne dozvoljava upotrebu Spota u bilo koju svrhu koja bi naštetila ljudima ili ih zastrašila.

Robota u policijskoj akciji pogledajte u videu od 10:25.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17