• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.11.2019

12:22

(FOTO) NAŠ ROBOT NIJE SAMO ČISTA NAUKA: Devojčice iz Srbije oduševile na Olimpijadi robotike u Dubaiju!

Društvo

(FOTO) NAŠ ROBOT NIJE SAMO ČISTA NAUKA: Devojčice iz Srbije oduševile na Olimpijadi robotike u Dubaiju!

Podeli vest

Srpski tim, koji je činilo pet devojčica, oduševio je sve na tek okončanoj Olimpijadi robotike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Mina Matić, Sara Jašović i Jelena Tomašević su učenice Gimnazije "Kreativno pero", Jelena Zdravković je učenica niške Elektrotehničke "Mija Stanimirović", a Tara Malović je Beograđanka koja pohađa Srpsku gimnaziju "Nikola Tesla" u Budimpešti.

One čine tim koji je Srbiju predstavljao na Međunarodnoj olimpijadi u robotici održanoj u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Srbija je treći put učestvovala na ovom velikom takmičenju.

Foto: M. K.

- Prvog dana takmičenja bili smo u poznatom "La Perle" pozorištu gde smo nosile zastavu Srbije i u jelecima predstavile našu zemlju ostalim učesnicima. Nakon toga nam se obratio i osnivač First Globala, Dean Kamen, organizator samog takmičenja, kao i Ministar za veštačku inteligenciju UAE-a, Njegova ekselencija Omar Sultan Al Olama, a samoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je i Njegovo visočanstvo šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, krunisani princ Dubaija. Sve se završilo neverovatnim plesnim, akrobatskim, scenskim i muzičkim performansom. Taj nastup je nešto što ćemo pamtiti celog života - prisećaju se mlade robotičarke.

Foto: M. K.

Naš tim na ceremoniji otvaranja iz publike je podržao i Njegova ekselencija Stanimir Vukićević, srpski ambasador u UAE. Nakon ceremonije, razgovarao je sa devojkama i njihovim mentorima i poželeo im mnogo uspeha.

- Mi smo ženski tim, što je veoma retko na ovom takmičenju i uopšte u STEM-u. Zbog toga je lično Anousheh Ansari, prva žena koja je bila u Međunarodnoj svemirskoj stanici, došla da nas upozna. Veoma smo počastvovane i zahvalne na ovoj prilici - objašnjavaju one i dodaju da je najlakši deo takmičenja bio upravo upoznavanje novih prijatelja i ostvarivanje kontakata. 

Foto: M. K.

- Glavni cilj ovog projekta jeste promocija STEM (nauke, tehnologija, inženjerstvo i matematika) karijere među mladima. Međutim, mi smo otišle i korak dalje sa našim robotom. Kako je imao deo koji je bio ručno oslikan, on je bio predstavnik STEAM-a. To je isto kao STEM, ali je dodata i umetnost (Arts), jer je veoma bitno razvijati i umetnički deo ličnosti kod mladih - objašnjavaju one i dodaju da je najlakši deo takmičenja bio upravo upoznavanje novih prijatelja i ostvarivanje kontakata. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija