• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/informer.rs

23.12.2019

14:03

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Od Rusije je ovaj CAR napravio SILU, a bio je OBAVEŠTAJAC I ŠPIJUN!

Vesti

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Od Rusije je ovaj CAR napravio SILU, a bio je OBAVEŠTAJAC I ŠPIJUN!

Podeli vest

Ruski car Petar I, odnosno Petar Veliki svojevremeno je radio kao državni obaveštajac, i uspeo je da prikupi mnogo značajnih informacija, rekao je šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin na okruglom stolu o istoriji ruske obaveštajne službe, u Moskvi

Prema njegovim rečima, iako istorija Spoljne obaveštajne službe počinje 1920. godine, obaveštajna služba Rusije postojala je i mnogo pre toga.

Naime, ruski obaveštajci su aktivno delovali u inostranstvu tokom vladavine Petra I, a govori se da je i sam car „pod diplomatskim pokrićem“ prikupljao značajne političke i naučno-tehničke informacije, istakao je Nariškin i dodao da će se naredne godine obeležiti jubilej ruske službe.

Važno je pokazati da Spoljna obaveštajna služba ostaje moćno sredstvo u očuvanju nacionalnih interesa i bezbednosti Rusije, a da su obaveštajci obični, visokoobrazovani ljudi, koji služe svojoj zemlji, a ne supermeni“, naglasio je Nariškin.

Takođe je otkrio kakvi su planovi Spoljne obaveštajne službe za sledeću godinu.

- Planiramo da deklasifikujemo određene dokumente, a taj posao dobro napreduje- ocenio je Nariškin.

KO JE RUSKI ŠPIJUN- KOMRAD KORBIN ILI DRUG BORIS?! Za haos u Velikoj Britaniji ODGOVORAN KREMLJ! Pred izbore cvetaju TEORIJE ZAVERE!

Pored toga, planirano je da se imena istaknutih ruskih obaveštajaca ovekoveče u umetničkim delima.

Spoljna obaveštajna služba Rusije počela je sa radom 20. decembra 1920. godine, kada je formirana tajna policija Čeka.

Podsetimo, Petar I Aleksejevič Romanov ili Petar Veliki je bio ruski car i imperator koji je vladao Rusijom od 1682. pa sve do svoje smrti 1725. godine. Na presto je došao nakon mnogih dvorskih intriga i zavera. U početku je vladao zajedno sa svojim slabim i bolesnim polubratom, Ivanom V, koji je umro 1696. godine. Nakon Ivanove smrti, postao je car Rusije.

Modernizovao je u to vreme prilično zaostalu feudalnu Rusiju na društvenom, političkom, vojnom i ekonomskom planu, a u isto vreme vodio je ekspanzionističku politiku, uglavnom ka zemljama koje su izlazile na more. U toku svoje vladavine, pretvorio je Rusiju u vodeću evropsku silu tog vremena. Odbacio je titulu cara 1721. i zamenio je titulom „imperatora“.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17