• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.01.2020

08:11

TRAMP PRED POČETAK SUĐENJA: Opasan napad na pravo Amerikanaca DA SLOBODNO IZABERU PREDSEDNIKA

Vesti

TRAMP PRED POČETAK SUĐENJA: Opasan napad na pravo Amerikanaca DA SLOBODNO IZABERU PREDSEDNIKA

Podeli vest

Uoči početka suđenja američkom predsedniku Donaldu Trampu u Senatu, iz njegovog pravnog tima ocenjuju da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika"

Obe strane su iznele svoje argumente pred početak suđenja u utorak u Senatu, a demokrate tvrde da je Tramp pogazio zakletvu i izdao poverenje javnosti.

Argumenti demokrata u Predstavničkom domu, koje su u decembru 2019. usvojile rezoluciju o opozivu Trampa, izneti su na 111 strana i uključuju svedočenja diplomata i vladinih zvaničnika o Trampovim odnosima sa Ukrajinom.

Demokrate tvrde da "ima i više nego dovoljno dokaza" koji utvrđuju da je Tramp kriv po obe tačke "optužnice", odnosno dva osnova za opoziv - zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

- Jedino preostalo pitanje je da li će članovi Senata to prihvatiti i preuzeti odgovornost i poštovati ustavnu obavezu - piše u dokumentu.

Foto: Reuters



Pravni tim koji će zastupati Trampa ocenio je da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika".

- Ovo je besramni i nezakoniti pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i da se meša u izbore 2020, koji će biti održani za nekoliko meseci - navodi se u argumentima.

Predsednika će u procesu opoziva zastupati advokat Bele kuće Pet Sipoloni, lični advokat Džej Sekulov, Ken Star koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsednika Bila Klintona 1998. godine i advokat Alen Deršovic, prenosi Glas Amerike.

OPASAN NAPAD NA AMERIKU! Trampovi advokati: Predsednik nije uradio ništa pogrešno, dokazaćemo da je NEVIN!

Oni tvrde da Tramp nije prekršio zakon i da su osnovi za opoziv neustavni jer ne ukazuju na neko krivično delo.

Opoziv predsednika SAD nije pravni, već politicki proces i predsednik može biti razrešen dužnosti ako predstavnici u Kongresu utvrde da je počinio "prekršaj ili teže krivično delo" - iako u ustavu nije definisano šta se tačno podrazumeva pod tim pojmovima.

Predsednikov tim će ponovo priložiti svoje argumente u ponedeljak na detaljnijem brifingu, a demokrate će imati priliku da na te argumente odgovore u utorak, pred početak suđenja.

Još nije poznato hoće li na suđenju biti svedoka. O tome će odlučiti većina u Senatu, koju trenutno imaju republikanci.

Lider većine Mič Mekonel ranije je rekao da ne želi svedoke, ali o tome se odlučuje glasanjem. Demokrate zahtevaju svedoke jer su u međuvremenu isplivali i novi dokazi.

Nestranačka i nezavisna Agencija za nadzor vlade, koja radi za Kongres, zaključila je da je predsednik prekršio zakon kada je privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage od kojih bi imao političku korist.

Foto: AP/Andrew Harnik

To je bio i glavni povod za pokretanje Trampovog opoziv.

Tramp je isplatu pomoći, koja je Ukrajini bila potrebna za borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje, odobrio u septembru posle odlaganja od 55 dana, iako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije pokrenuo traženu istragu bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsednicke nominacije Demokratske stranke, i njegovog sina Hantera Bajdena, koji je bio član odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17