• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.01.2020

23:25

NEMA KRAJA RATU U LIBIJI! Afrička zemlja već devet godina u krvavom sukobu

Vesti

NEMA KRAJA RATU U LIBIJI! Afrička zemlja već devet godina u krvavom sukobu

Podeli vest

Na samitu o Libiji, održanom u Berlinu, dogovoreni primirje, razoružanje milicija i stvaranje institucija, ali stručnjaci misle da se ništa neće promeniti jer nema garancija da će bilo šta biti ispunjeno

Krvavom građanskom ratu u Libiji, koji je počeo 2011. nakon ubistva dugogodišnjeg lidera te zemlje Muamera el Gadafija, ne nazire se kraj. Svetski lideri su u nedelju na samitu u Berlinu postigli dogovor o primirju u afričkoj zemlji, međutim stručnjaci misle da to ništa neće promeniti.

Prazna obećanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je 12 predstavnika država i međunarodnih organizacija u Berlin, u kojem su, prema oceni stručnjaka, data samo prazna obećanja.

- Svetski lideri postigli su neki dogovor, međutim to nije ništa konkretno. Iako je dogovoreno primirje, razoružanje milicija, stvaranje institucija, to samo lepo zvuči, ali nema garancije da će se to i dogoditi - kažu analitičari.

PUTIN U SUKOBU S ERDOGANOM ZBOG LIBIJE! Sevalo na samitu u Nemačkoj, buran susret dvojice lidera

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Šta je dogovoreno u Berlinu

- zabrana stranog mešanja u konflikt u Libiji
- poštovanje UN embarga na oružje, koji je uveden još 2011.
- hitno uspostavljanje primirja i osnivanje posebnog tela UN za nadziranje primirja
- razoružavanje milicija i integracija njihovih članova u civilno-bezbednosne i vojne institucije, pravljenje jedinstvene policije i vojske
- vraćanje politikom procesu, koji na kraju treba da dovede do slobodnih i fer izbora
- poštovanje svih međunarodnih humanitarnih zakona i zakona o ljudskim pravima
- obezbeđenje krucijalne naftne infrastrukture, ponovno uspostavljanje libijskih institucija, naročito centralne banke i nacionalne naftne korporacije
- fer podela nacionalnih sredstava i resursa svim regijama Libije i decentralizacija

Oni dodaju da su se lideri Turske, Rusije, Francuske, Egipta, Italije, Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD, kao i predstavnici UN, Afričke unije, Arapske lige i drugi dogovorili da ubuduće više pažnje obrate na Libiju, međutim dve zaraćene strane u afričkoj zemlji tim dogovorima nisu prisustvovale.

- Feldmaršal Kalifa Haftar, lider vlade na istoku Libije i komandant Libijske nacionalne armije (LNA), kao i Fajez el Saraj, premijer međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju, bili su prisutni u Berlinu. Oni se, međutim, nisu sreli, niti su prisustvovali pregovorima. Sve dok oni lično ne sednu za pregovarački sto ništa se u Libiji neće promeniti - ocena je stručnjaka.

Prema njihovim rečima, Libijci su ovakav samit, kakav je održan u Berlinu, čekali još od 2011, kad su pobunjenici, uz podršku SAD i NATO, brutalno ubili Gadafija.
- Građani Libije čekaju pomoć svetske zajednice već devet godina. Velike svetske sile, od kojih svaka ima svoj interes u zemlji bogatoj naftom, dosad nisu učinile ništa da prekinu konflikt, već sasvim suprotno. Turska u tome prednjači jer je poslala vojsku u Libiju i stavila tapiju na naftna izvorišta u istočnom Mediteranu - podsećaju analitičari.

NAPRAVE HAOS, PA PERU RUKE! Poznati ruski novinar raskrinkao američku strategiju u Libiji

Foto: Reuters

Kalifa Haftar

U međuvremenu, u Libiji vlada haos. Prema izveštajima arapskih agencija, Haftar, koji se izborio sa džihadistima na istoku zemlje i u aprilu krenuo na Tripoli, dosad je zauzeo skoro celu Libiju. U zauzimanju Tripolija prekinuo ga je samit u Berlinu.

Podeljena podrška

Ipak, najveći problem za međunarodnu zajednicu predstavlja to što su Haftarovi ljudi zauzeli najvažnija naftna polja. Trenutno su njegovi borci zavrnuli ventile i ne daju da iko crpi naftu iz libijskih nalazišta. Pojedinci misle da je samit u Nemačkoj zato i organizovan.

Dodatni problem jeste i to što je međunarodna zajednica podeljena u vezi sa Libijom. Haftara podržavaju Rusija, Francuska, kao i ključne zemlje Afričke unije i Arapske lige, uključujući Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate. S druge strane, Saraj ima podršku Turske, SAD, Italije i nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju.

Ko je Kalifa Haftar

Feldmaršal Kalifa Haftar nekada je bio Gadafijev najbliži saradnik. Zajedno sa njim svrgao je kralja Idrisa 1969. i bio najcenjeniji vojnik u zemlji. Bio je glavnokomandujući libijskih snaga u ratu sa Čadom, u kojem je 1987. uhvaćen sa oko 600 vojnika. Gadafi se u međuvremenu odrekao ratnih zarobljenika, te je Haftar postao jedan od njegovih najljućih neprijatelja. Preselio se u SAD 1990, u Lengli, gde je i sedište CIA, ali se povremeno vraćao u Libiju i učestvovao u nekoliko pokušaja svrgavanja Gadafija. Konačno se 2011. vratio u afričku zemlju, gde je vodio pobunjenike, koji su na kraju ubili Gadafija. Nakon što mu je Zapad okrenuo leđa, Haftar je osnovao svoju vladu u Libiji i krenuo u borbu protiv terorista. Zaslužan je za čišćenje istoka zemlje od ISIS.
U međuvremenu, napravio je kontakte sa Rusijom, koja mu je pomogla u borbi protiv terorista. Pojedini mediji pišu da se Haftarovi ranjeni vojnici leče u Rusiji, kao i da mu je ruska vlada pomogla da napravi dve vojne baze na istoku Libije. Kako pojedinci ocenjuju, Putin u Haftaru vidi jedinog kandidata koji bi u postgadafijevoj eri Libiji mogao da donese mir.



 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija