• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

29.03.2020

15:48

U NJUJORKU TOTALNI KOLAPS! Nemaju opremu a medicinske sestre plaćaju 100 dolara na sat samo da dođu u žarište korone!

Vesti

U NJUJORKU TOTALNI KOLAPS! Nemaju opremu a medicinske sestre plaćaju 100 dolara na sat samo da dođu u žarište korone!

Podeli vest

U Njujorku, epicetru pandemije u SAD, gde već sada na svakih devet minuta i 50 sekundi umire jedan čovek, pored opreme hitno su potrebne i medicinske sestre - njih čak 3.000, i zbog toga im je ponuđeno i tri puta više novca nego što su do sada primale, a za ugovor na 13 nedelja

Stotine medicinskih sestara iz čitave države sliva se u NJujork uprkos tome što je u gradu od 8,7 miliona stanovnika zaraženo 30.765 ljudi, i umrlo 672 , odluku lakše donose jer će ih na sat palaćati i 100 dolara a zahvaljujući tome će porodicama i deci moći da pruže više.

Bolnice su odlučile da povećaju plate pa će najiskusnije imati i tri puta veća primanja tokom rada sa obolelim na jedincima za hitni prijem i odeljenjima za intenzivnu negu.

Prema rečima, šefa agencije za zapošljavanje, Mihaela Facia, taj broj od 3.000 sestara i tehničara bio bi dovoljan da se popune kapaciteti četiri bolnice u Njujorku među kojima su Maunt Sinaj i Belvi, i u još nekoliko u Nju Džerziju.

Razgovarao sam s medicinskim sestrama na jugu. Zarađivale su 29 dolara po satu. Bukvalno mi kažu: čoveče, moram to da učinim za porodicu. Jedna 34-godišnjakinja iz Majamija, rekla je da se vozila 24 sata da bi stigla do Nju Džersija, gde radi - rekao je Facio.

Foto: AP/Photo

Ostavila je dvoje dece na Floridi i odrekla se posla sa punim radnim vremenom i platom od 36,75 dolara na sat jer će zarađivati gotovo tri puta više za posao od 13 nedelja, dodaje Facio i podseća da se ona ne plaši toga što su bolnice preplavljene bolesnicima a ni činjenice da se njene kolege žale što nemaju adekvatnu zaštinu opremu.

Džesika Gonzales (32) došla je na Menhetn pre godinu dana iz Filadelfije da bi radila kao medicinska sestra na ugovor u Medicinskom centru Univerziteta Njujork-Prezbiterijan / Kolumbija i bila je spremna da se vrati kuc´i pre početka epidemije.

Odlučila je da ostane i dobila je platu od gotovo 100 dolarana sat kao medicinska sestra.

Osim medicinskih sestara i lekara Njujorku nedostaju i respiratori, najmanje 15. 000, 90. 000 kreveta, zaština oprema. Sestre je nemaju pa je pre neki dan na naslovnjo strani Njujork posta osvanula fotografija na kojoj one na sebi imaju kese za đubre, a naslov je bio tretiraju nas kao smeće.

Dodatni problem je, kako naglašavaju čelnici grada, i taj što kada dobiju respiratore, koje traže od pčetka izbijanja epidemije, neće biti dovoljno obučenog osoblja koje će znati da rukuje njima.

Otvaraju se i pomoćne bolnice a očekuje se da uz obalu Menhtena postavi vojna bolnica, kakva je tu bila samo nakon terorističkog napada na kule bliznakinje.

SAD koje imaju 320 miliona stanovika, danas 65 dana nakon što je registrovan prvi slučaj imaju 122.666 obolelih od korona virusa. a pre 24 sata bilo ih je 104.470. Juče je širom SAD umrlo 2.147 ljudi.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 4 godine

Evo gospodo, sad vidite kapitalizam na delu. Sad vidite kolika plata treba da bude lekarima i bolničkom osoblju. Dobro je rekla jedna španska naučnica, koja ima platu 1800 evra, neka vam sad Mesi napravi vakcinu.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17