• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dejli mejl

01.04.2020

10:16

CEO SVET GLEDA U OVU DRŽAVU I PITA SE DA LI SU NORMALNI! Vlada se pravi luda, stručnjaci poručuju: OVO JE PROKLETO OZBILJNO, ONI NAS VODE U PROPAST!

Vesti

CEO SVET GLEDA U OVU DRŽAVU I PITA SE DA LI SU NORMALNI! Vlada se pravi luda, stručnjaci poručuju: OVO JE PROKLETO OZBILJNO, ONI NAS VODE U PROPAST!

Podeli vest

Šveđani zaista ne vole da se ističu. Više vole da se uklope, i za to čak imaju i posebnu reč : 'Jantelagen'. Ovo bi u prevodu značilo "Nemoj da misliš da si bolji od bilo koga drugog".

I upravo zato odgovor vlade na globalnu krizu izazvanu koronavirusom počinje da brine mnoge građane. Švedska je poslednja zemlja u Evropi u kojoj i dalje rade škole, barovi i restorani.

Tačno je da je vlada zamolila ljude da rade od kuće ako je to moguće, a starijima od 70 rečeno je da ostanu kod kuće, dok su posete staračkim domovima zabranjene.

Ali i dalje nema zvaničnih direktiva niti naređenja za ovo, iako je u zemlji zabeleženo 4.000 zaraženih i 180 mrtvih.

Jedino što je zatvoreno su univerziteti i više škole, a uvedena je i zabrana okupljanja ali je limitirana na 50 ljudi, što je znatno veći broj nego u drugim zemljama, npr Velikoj Britaniji gde je ograničeno na dve osobe.


I dok pojedine brojke pokazuju da bi,  na papiru, Švedska mogla da preživi ovaj virus, javljaju se upozorenja da bi oslanjanje na ovu statistiku bilo pogrešno. 

Foto: Tanjug/AP

 


Jer dok se stopa smrtnosti u Švedskoj može činiti niskom, to bi moglo biti zato što je uspela samo da odloži, a ne i da spreči fatalnu epidemiju.

Trenutna stopa infekcije u Švedskoj je već relativno visoka. Ako pogledate broj prijavljenih slučajeva na 100.000 stanovnika, to je 39,9 i veći je od britanskog koji je 33,8. 
I zato strategija koju zagovara vlada nalazi na neodobravanje mnogih građana. Prošle nedelje, više od 2.000 profesora i istraživača objavilo je pismo u kojem je dovelo u pitanje ono što radi vlada.


Profesorka Sesilija Soderberg-Naukler, imunolog kaže:

Foto: Tanjug/AP

 


- Ne testiramo dovoljno, ne pratimo, ne izolujemo, pustili smo virus da se izgubi. Oni nas vode u katastrofu.
Profesor virologije Fridrih Elg nedavno je izjavio da bi trebalo da Stokholm bude u karantinu.

- Mi smo skoro jedina zemlja na svetu koja ne čini sve što može kako bi suzbila infekciju. Ovo je prokleto  ozbiljno - rekao je on.


Kada se premijer Stefan Lovren prošle nedelje pojavio na televiziji svi su mislili da će bar da zatvori škole. Ali se to nije desilo. On je samo tražio od Šveđana da preuzmu odgovornost za svoje i zdravlje svojih najmilijih.


Zašto Lovren i njegova vlada koriste ovaj opasan pristup?

Deo razloga je zaštita švedske ekonomije jer je vlada svesna razornog ekonomskog uticaja, ali postoji i drugi razlog, a to je da vlada veruje svojim građanima da rade ispravne stvari i da slede smernice stručnjaka.
Ljudi u Švedskoj čvrsto veruju da je na prvom mestu zajednica, a ne pojedinac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera Tariguz

pre 4 godine

Sve koji umru Svedjani ce da nadomeste Arapima --koji ce i onako za 50-ak godina u Svedskoj biti vecina

milica

pre 4 godine

Mi koji smo ovde preko 50-godina doslo je vreme da nas ociste jer sada im dolaze azilanti nova jevtina radna snaga:((

Rajko

pre 4 godine

Nisu Svedje ludi... Pozz iz norveske kafane, i ovde je (doduse tek ponesto) otvoreno, al dovoljno da we ima gde sesti na rucak.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17