• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

07.04.2020

11:39

STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA KAPLJICE VIRUSA PUTUJU DALJE NEGO ŠTO SMO MISLILI! Osim maske može da nas zaštiti i ovaj modni detalj

Vesti

STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA KAPLJICE VIRUSA PUTUJU DALJE NEGO ŠTO SMO MISLILI! Osim maske može da nas zaštiti i ovaj modni detalj

Podeli vest

Koronavirus se širi kapljičnim putem, što znači da do zaraze može da dođe ukoliko neko u našoj blizini kine ili kašlje

Do sada se smatralo da smo na daljini od dva metra sigurni od zaraze ukoliko je osoba pored nas zaražena, ali nova studija objavljena u časopisu Američke medicinske asocijacije dovodi u pitanje osnovnu tvrdnju o tome kolika udaljenost je sigurna da do zaraze neće doći, prenosi Express.

Ljudi širom sveta savetovani su da ostanu kod kuće bez kontaktna sa drugima, a ukoliko izlazite iz kuće držite distancu od minimum dva metra od drugih osoba.

Ipak, studija koju je sproveo Tehnološki institut u Masačusetsu (MIT) tvrdi da vas ova razdaljina neće odbraniti od virusa i patogena.

Studija je utvrdila da kapljice od kijanja i kašljanja mogu da "putuju" i do osam metara u toploj i vlažnoj klimi.

Foto: Shutterstock

Ova studija navodi da ne treba samo da brinemo o osobi koja se nalazi pored nas jer kašalj može da širi zaražene kapljice i do 6 metara udaljenosti, a kijanje i do osam metara udaljenosti.

Kako navode istraživači, zaražene kapljice mogu da se zadrže u vazduhu i do 10 minuta.

Vide snimci koji u snimljeni i analizirani od strane naučnika sa Univerziteta u Bristolu dokazuju da kapljice stvorene kijanjem mogu da putuju brzinom od 160 km/h.

Upravo zbog ovih tvrdnji savetuje se da se nos i usta prekriju kada kašljete ili kijate kako patogeni ne bi dospeli u vazduh i širili se dalje.

Zato je nošenje maski od velike važnosti tokom panedmije, kao i nošenje naočara jer virus u naše telo može da dospe ukoliko neopranim rukama na kojima se nalazi virus dirate oči, nos i usta.

Sve o koronavirusu čitajte OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BRAVO

pre 4 godine

Veliko bravo za sve svetske elite i stručnjake stvarno je istinito BRAVO i URAAAAA.j

Penzionerj

pre 4 godine

Da se videti koliko ste strucni. Umiru vam na svakom cosku. Vraca vam se sve. Pametujte vi za vas, ne brinite za ostale.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija