• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

21.05.2020

09:16

DA LI ĆE TANKER SA NAFTOM ZAPOČETI SVEOPŠTI RAT?! Amerika preti da će presresti brodove iz Irana, Venecuela šalje brodove i avione da ih zaštite! (VIDEO)

Vesti

DA LI ĆE TANKER SA NAFTOM ZAPOČETI SVEOPŠTI RAT?! Amerika preti da će presresti brodove iz Irana, Venecuela šalje brodove i avione da ih zaštite! (VIDEO)

Podeli vest

Karakas će poslati brodove i borbene avione kako bi osigurali pet iranskih tankera, za koje se veruje da prevoze oko 1,5 miliona barela nafte, i osigurali njihov pristanak na venecuelansku obalu uprkos izveštajima o američkoj blokadi koja zbog sankcija zabranjuje isporuku

- Kada uđu u našu ekskluzivnu ekonomsku zonu, pratiće ih brodovi i avioni Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga kako bi ih dočekali i zahvalili iranskom narodu na solidarnosti i saradnji - izjavio je u sredu ministar obrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez, komentarišući pet brodova sa iranskom zastavom koji bi trebalo bi da donesu preko potrebno gorivo u Venecuelu krajem maja ili početkom juna.

Njegova najava stiže nakon što je Vašington nagovestio da bi mogao presresti brodove, a jedan zvaničnik Rojtersu je prošle nedelje rekao da SAD "sagledavaju mere koje mogu da preduzmu“, dok je predstojeću isporuku nazvao "nepoželjnom" od strane Amerike ali i regiona u celini.

Američke izjave su isprovocirale Teheran, pa je potparol iranskog ministara stranih poslova Abas Musavi optužio SAD za bavljenje "piratstvom" i obećao "odlučan odgovor" ako Vašington pokuša da spreči "slobodno i legalno kretanje" tankera.

Iranski ambasador u Briselu izrazio je nadu u sredu da se neće dogoditi incident tokom prolaska brodova, primećujući međutim, da će Teheran "proporcionalno reagovati" na bilo kakve američke provokacije.

- Potpuno je suludo da će iranski tanker koji prevozi naftu započeti rat - izjavio je Gulam Husein Degani za euronjuz.

I Karakas i Teheran našle su se na udaru američkih sankcija, koje su posebno snažno pogodile prodaju nafte. Prihod od nafte čini oko 98 procenata ukupne zarade Venecuele.

Iako ima najveće dokazane rezerve nafte na svetu, Venecuela je u februaru morala da proglasi "energetsku krizu", kako bi zaštitila svoju naftnu industriju od "imperijalističke agresije" u obliku američkih sankcija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17