• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2020

07:48

POSTOJI LEK ZA KORONU! Kada budete čuli za koliko ga Amerikanci prodaju NEĆE VAM BITI DOBRO!

Vesti

POSTOJI LEK ZA KORONU! Kada budete čuli za koliko ga Amerikanci prodaju NEĆE VAM BITI DOBRO!

Podeli vest

Kompanija Gilead, čije je sedište u Kaliforniji, odlučila je da cena remdesivira, potencijalnog leka za Kovid-19, bude 2.340 dolara za petodnevni tretman u SAD i u drugim razvijenim zemljama

Cena je manja od 5.080 dolara, koju je preporučio Institut za ekonomsku analizu, američka grupa za istraživanje cena.

Institut je, takođe, kao nižu marginu za cenu leka, predložio da bude od 2.520 do 2.800 dolara, ako jeftiniji steroid deksametazon, koji nije zaštićeni patent, bude odobren za lečenje od korona virusa.

Remdesivir ima najviše izgleda da se izbori protiv korona virusa, pošto je upotreba leka skratila vreme potrebno za oporavak u kliničkim istraživanjima. Odobren je za hitnu upotrebu kod nekih pacijenata u SAD.

Deksametazon se u međuvremenu takođe pokazao kao potencijalno dobar lek, prenosi Glas Amerike.

Cena remdesivira za pacijente u SAD sa privatnim osiguranjem biće 520 dolara za jednu dozu, a pošto je se lečenje sastoji od šest doza - ukupno 3.120 dolara.

To je 33 odsto više nego što će Gilead naplatiti vladama razvijenih zemalja - 390 dolara za dozu, odnosno 2.340 za ciklus, što je cena i za američke pacijente sa osiguranjem u okviru valdinih programa zdravstvene zaštite (Mediker i Medikejd).

Gilead je dogovorio sa američkim Ministarstvom zdravlja, agencijama i državama da se organizuje dostava leka bolnicama do kraja septembra.

Foto: Pixabay

Ministarstvo je obezbedio više od pola miliona tretmana (tri miliona doza) za američke bolnice do kraja tog meseca.

To je celokupna projektovana proizvodnja Gileada za jul, od 94.200 doza, 90 odsto od projektovane za avgust i septembar, pored onog što ide za klinčka ispitivanja.

Posle toga, kada zalihe budu popunjene, Ministarstvo će prekinuti sa dostavom, saopštio je Gilead.

Cena leka je bila u središtu pažnje polemike, od kada su američki zvanicnici odobrili upotrebu u hitnim slučajevima kod nekih pacijenata u maju.

Stručnjaci navode da Gilead treba da izbegne da deluje kao da koristi zdravstvenu krizu za sopstveni profit.

U otvorenom pismu, izvršni direktor Gileada Danijel O"Dej naveo je da je cena daleko ispod vrednosti koju pruža pacijentima, s obzirom da bi sa ranijim otpuštanjem iz bolnica mogli da uštede 12 hiljada dolara u SAD.

Zagovornici prava pacijenata smatraju da bi cena trebalo da bude niža jer je remdisivir razvijen uz finansijsku pomoć američke vlade.

Kongresmen iz Teksasa demokrata Lojd Doget izjavio je da se radi o "skandaloznoj ceni za skroman lek, koji su sredstva poreskih obveznika spasila od brojnih neuspeha".

Remdesivir je prethodno neuspešno predstavljen kao lek za ebolu, a nije pokazao ni da može da smanji smrtnost od Kovida 19. Zvanična tela EU dozvolila su upotrebu leka pod uslovom da je pacijent u teškom stanju.

Foto: AP Photo

Očekuje se da Evropska komisija uskoro i zvanično potvrdi odluku. Gilead se povezao sa kompanijama u Indiji i Pakistanu, uključujući firme Cipla i Hetero Labs, da naprave i distribuiraju remdersivir u 127 država u razvoju.

Verzija kompanije Cipla koštaće manje od 5.000 indijskih rupija, što je 66,24 dolara, a verzija Hetero Laba 5.400 indijskih rupija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragy

pre 3 godine

Да се разумемо, у источној Европи, на граници са Русијом, се налази између 30.000 и 70.000 NATO војника у војним камповима и логорима! И!? Нико се тамо није разболео! ! ! КАКО?? Тешко да ТО има везе САМО са ДИСЦИПЛИНОМ, ИЗОЛАЦИЈОМ и међусобном ДИСТАНЦОМ!!

Jovo

pre 3 godine

Šta ga nemaju braća Rusi i tu su ih Ameri prestigli a jesu jadni?

laki

pre 3 godine

Pa da li je sad jasno ko je pustio koronu i zašto.

Žigolo

pre 3 godine

Da li je sada jasno zašto su amerikanci radili (naručene) fejk "studije" koje su "dokazale" da hlorokin ne leči covid-19 i da ga ne treba koristiti. Naravno, hlorokin košta par desetina dolara i proizvode ga mnoge farmaceutske kompanije širom sveta - za ovaj novi lek Amerika će imati ekskluzivu i zato samo jedna doza košta preko 500$ ... Nije teško izračunati o kolikim profitima se tu radi ako se zna da je, samo u ovom trenutku, u svetu zaraženo preko 5 MILIONA ljudi. Banda kapitalistička ...

Jolle

pre 3 godine

Rusi imaju ovaj lek i proizvode ga sada ce poceti izvoz u one zemlje koje ga zele. Inace ovaj lek je kostao samo par dolara dok ga Amerikanci nisu otkupili od svih proizvodjaca da bi napravili monopol. To su monstruozne zivotinje koje ce terorisati covecanstvo sve dok ih neko ne unisti ili ne uniste sami sebe a to bi i zasluzili. Bojim se da je i Korona potekla od njih iz istih povoda jer oni su jedninstveni monstrumi na planeti.

Jja

pre 3 godine

Iz iskustva znam da ulje divljeg origana pomaze u brzem izlecenju od korone. Po kap ujutru i uvece izmedju naflanica protrljati i malo grudi pa udisati ali paziti da ne dodirnete nos i usta jer pecka . moze i vise puta dnevo da se udise polako. Zaista pomaze! Probajte! Ne moze da skodi!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17