• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

31.07.2020

10:31

NAŠA EKONOMIJA JE DOTAKLA DNO! Dramatično priznanje nemačkog eksperta: Ovo je strmoglavi pad bez presedana!

Vesti

NAŠA EKONOMIJA JE DOTAKLA DNO! Dramatično priznanje nemačkog eksperta: Ovo je strmoglavi pad bez presedana!

Podeli vest

Nemačka ekonomija je dotakla dno s padom bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu kakav nije viđen u posleratnoj istoriji zemlje

Ipak, sada počinje uspon, ocenjuje institut IFO u komentaru dostavljenom Tanjugu povodom statističkih podataka koji su objavljeni u sredu.

Prema preliminarnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, BDP najveće evropske ekonomije je pao u drugom tromesečju za 10,1 odsto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 11,7 procenata, prema desezoniranim podacima.

„Ekonomija je zabeležila strmoglavi pad bez presedana. Dotakla je dno za vreme pandemije i sada se vraća rastu, mada još uvek ne na svoj pređašnji nivo“, navodi u komentaru Timo Volmershojzer, šef za prognoze ekonomskog instituta IFO sa sedištem u Minhenu.

Na nivou cele godine, kaže, očekuje se da će domaći proizvod Nemačke pasti za oko pet procenata.

„Postepeno ukidanje ograničenja dovelo je do snažnog povećanja prometa u maloprodaji u maju, jer su potrošači obavljali mnoge kupovine koje su morali da odlože. Proizvodnja i prodaja su postepeno porasli i u drugim sektorima ekonomije“, dodaje Volmershojzer.

Pored toga, kako napominje, indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, značajno se poboljšao u poslednje vreme u mnogim kompanijama.

 

 

„Prema tim rezultatima, trebalo bi da vidimo nedvosmislen oporavak u drugoj polovini 2020.“, navodi on.

Volmershojzer, ipak, skreće pažnju da se ova prognoza zasniva na pretpostavci daljeg ublažavanja ograničenja bez da ono dovede do ponovnog raspirivanja Kovida-19, te na političkim odgovorima na epidemiju, pri čemu obe te premise sadrže visok stepen neizvesnosti.

Na nemačkom tržištu rada, kako primećuje, oporavak je do sada bio spor: nezaposlenost je dostigla vrhunac u junu, a njen sezonski prilagođen pad u julu je bio slab.

Prema proceni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vreme takođe opada veoma sporo: ta cifra je i dale nadprosečna u nekoliko sektora, posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i u proizvodnji.

Dok industrija prvenstveno trpi zbog slabe situacije sa narudžbinama, prodaja u sektorima hrane i pića je i dalje limitirana merama ograničenja uvedenim zbog korona virusa, konstatuje se u komentaru IFO instituta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17