• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

01.09.2020

07:00

AMERIKA MENJA TAKTIKU! Odriče se uloge svetskog policajca i postaje globalni "piroman", a sve zbog jedne stvari!

Vesti

AMERIKA MENJA TAKTIKU! Odriče se uloge svetskog policajca i postaje globalni "piroman", a sve zbog jedne stvari!

Podeli vest

Amerika će dobiti od Poljske mnogo novca, i to ne bez razloga. Naime, Poljska je dozvolila razmeštanje dodatnog američkog vojnog kontigenta na svojoj teritoriji. I Vašington i Varšava odlično znaju da to ne rade kako bi „obuzdali Rusiju“. Šta je onda razlog?

Kako piše portal „Vzgljad“, Amerika ne samo da unovčava svoje savezničke odnose, nego počinje da ih gradi na potpuno novim osnovama. Vašington se od svetskog policajca pretvara u svetskog plaćenika, piše autor članka.

U VAŠINGTONU MOGUĆA IZNENAĐENJA, SRBIJU UVLAČE U IGRE VELIKIH SILA! Đurić otkrio šta čeka predsednika Srbije u teškim razgovorima koji slede!

NOVI ERDOGANOV EKSER ZA KOVČEG NATO! Od Putina kupuje još jedno MOĆNO ORUŽJE, evo o čemu je reč (VIDEO)

Naime, Amerika je nedavno objavila da povlači značajan deo svojih snaga iz Nemačke. 

Autor članka podseća da je mnoge začudilo to što je deo od 12.000 vojnika vraćen u Ameriku, deo prebačen u Belgiju i Italiju, a nijedan deo nije premešten u Poljsku, iako se to pitanje činilo rešenim. 

Tramp je znao da može da dobije od Poljaka skoro sve što hoće, jer je razmeštanje trupa više potrebno Varšavi nego Americi, ne u vojnom, već političkom smislu. I sigurno ne zbog 'obuzdavanja Rusije“, već zbog jačanja političkog statusa Poljske u evropskim pitanjima. Poljske vlasti žele da njihovi susedi, kao i zapadnoevropske zemlje, dodele Varšavi bar ulogu lidera cele Istočne Evrope“, piše autor članka.

Foto: Printscreen youtube/Ilustracija

Vašington i Varšava su početkom avgusta završili pregovore o zaključivanju sporazuma o produbljenju odbrambene saradnje. Šef Pentagona Mark Esper je potom izjavio da je siguran da će sporazum „pomoći obuzdavanju Rusije i jačanju NATO-a, da će učvrstiti veru u SAD i njihove saveznike“.

Parametri sporazuma su već poznati – u Poljsku će biti prebačen deo komandno-obaveštajnih trupa 5. vojnog korpusa američke vojske. Reč je oko hiljadu vojnika. Prema nekim podacima, Poljaci su se složili da plate veći deo troškova boravka vojnika, a možda i sve troškove.Treba napomenuti da se u Poljskoj trenutno nalazi 4.500 hiljada američkih vojnika.

Američki "zaklon"

"Ako sporazum zaista bude sklopljen, i ispostavi se da je toliko povoljan za Vašington kako eksperti pretpostavljaju, 'poljski slučaj' može postati osnova za kardinalnu reviziju svih američkih saveza na svetu. Vašington će napraviti aukciju, osloniće se na one saveznike koji više plate. Aktuelni glavni prijatelji Amerike: Nemačka, Francuska, Južna Koreja, Japan pokazali su se kao prilično svojevoljni. Ameriku razdražuje što te države koriste američki vojno-politički zaklon, pritom odbijaju da za to plate pristojnu cenu", piše autor članka.

Zbog toga Tramp, zajedno sa drugim američkim političarima, apeluje da se pomaže samo onim partnerima, koji su spremni da mu za pomoć pristojno plate i da strogo slede okvire američkih interesa, piše "Vzgljad".

Foto: Reuters

Međutim, ta strategija ima velike minuse, smatraju eksperti.

"Učvršćivanje naših alijansi je osnovna strategija nacionalne odbrane. Rusija i Kina su na dobitku od toga što se Amerika udaljava od naših najbližih saveznika“, objašnjavaju Trampu eksperti američkog Centra za strateška i međunarodna istraživanja.

U suštini, postoji i drugi način da Amerika ubedi druge države da žive po američkim uslovima, a to je strah, smatra autor članka.

"Amerika mora da se odrekne uloge svetskog policajca i da preuzme ulogu globalnog 'piromana'. Mora se pretvoriti u zemlju koja će stalno provocirati Rusiju, Iran, Kinu na agresivnije postupke, a zatim će njima ('agresorima') zastrašivati njihove susede u Evropi, na Bliskom Istoku, kao i u srednjoj i istočnoj Aziji“, ističe autor članka.

Što više bude konflikata u svetu, manje i srednje države će se nesigurnije osećati bez američkog protektorata i biće spremnije da više plate američkim vojnicima da ih štite, zaključuje se u članku.

Bonus video

NEDELJNI KEŠ HOROSKOP: Vodolije treba da se čuvaju lopova, Lav je postao štednjiv, a evo ko ne treba da ulaže novac do kraja godine!

TESLA JE INSPIRACIJA ZA NOVI DRES SRBIJE! Orlovi "na struju"!

UVEK OTPISANI! Pogledajte zašto je Beograd noću lepši od svih drugih gradova na svetu!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đoka

pre 3 godine

Pa Poljaci vekovima mrze Ruse, a Amerika im na tu mržnju doliva još mržnje ( što bi rekao narod "dolivaju ulje na vatru").

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17