• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.co.uk

25.09.2020

07:00

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE NA ANTARKTIKU! Naučnici se spustili kilometrima ispod površine okeana, šokiralo ih je ono što su tamo primetili! (VIDEO)

Vesti

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE NA ANTARKTIKU! Naučnici se spustili kilometrima ispod površine okeana, šokiralo ih je ono što su tamo primetili! (VIDEO)

Podeli vest

Naučnici su bili veoma iznenađeni kada su otkrili tragove života ispode leda, još više ih je zapanjilo to što su zatekli mnoštvo vrsta koje „nikada ranije nisu videli“

Istraživači su se spustili kilometrima ispod Južnog polarnog okeana kod Antarkitka, gde su pronašli hidrotermalne otvore iz kojih izbija vrela voda.  Ovde su otkrili čitav niz vrsta do tada nepoznatih, uključujući rakove, albino hobotnicu i čudne vrste morskih zvezda. Njihova otkrića, objavljena u časopisu PLoS Biologi, takođe su ukazala na "novu šemu života" koja živi od bakterija koje proizvode ventilacioni otvori, a ne od biljaka.

Bivši okeanograf Mark Šorpe objasnio je kako ovaj proces podržava život.

- Ovi otvori su mesta u morskom dnu na kojima imate puno vulkanskih i geoloških aktivnosti. Dakle, imate toplotu dole ispod morskog dna, a malo vode se spušta u stene i dole ispod morskog dna i pronalazi razna mesta za proticanje unazad. Temperatura vode je viša od sto stepeni i zbog tog puta kroz stene ispod nje, voda je ispunjena mineralima i hemikalijama. Neke od tih hemikalija mogu stvoriti ove ogromne formacije koje su otvor - oni ih nazivaju dimnjacima - a u vodi postoje hemikalije koje su u stanju da podrže život - objasnio je okenoagraf.

Naučnici su otkrili ono što su nazvali "pobunom života“ jer opstaju u uslovima neviđenim ranije.

- Najupečatljivija karakteristika bile su upravo horde ovih rakova nazvanih jeti rakovi koji imaju dlakave grudi i ruke i na kojima uzgajaju bakterije - dodao je Mark Šorpe u intervjuu za PBS.

Kako je opisao jedan od naučnika bilo je to otkriće za otkrićem.

- Postojao je samo čitav niz vrsta koje su ranije bile nepoznate. Nove vrste su uvek zanimljive, ali i činjenica da niko nikada nije video ove rakove kako ovako žive. Izgledali su pomalo poput kostiju, jer su beličasti, ali gotovo su poput košnice, ove rakove samo prekriva kamenje - objasnio jedan od naučnika u timu koji je istraživao Antartik.

Naučnici su bili oduševljeni posmatranjem ovih životinja pomoću hemikalija, a ne sunčeve svetlosti da bi preživele - mogućnost koja je ranije bila predložena, ali neviđena na ovom nivou. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 3 godine

Pre nekoliko godina jedan američki profesor je izjavio da ukliko se led istopi na severnom polu, London će biti 69 metara ispod morske površine. Takvu glupost može samo dobro podmazan profesor dati jer topljenjem leda koji JE U VODI, nivo vode će se smanjiti jer je voda najgušća na +4 stepena Celzijusa. Specifična težina leda je oko 910 kilograma po kubnom metru vode, zbog čega led PLOVI na površini vode. Ako se led istopi, nivo vode će se SMANJITI. Prema tome neka se topi, to neće imati nikakvog ili minimalnog uticaja na nivo mora. Sneg što je na planinama je zaista neznatna količina, koja je ostati na planinama. Glečeri koji se svaljuju u more su "kap vode" u moru. Od pre sedamdeset godina gledam na filmovima kako se glečeri svaljuju, a na moru niko nije primetio da se nivo mora povećao. Novinari ne bojte se, američki profesor bi trebao da sa Jupitera uvozi led da se London nadje na 76 metara ispod nivoa mora i nemojte da plašite nedužno stanovništvo glupostima.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17