• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.09.2020

11:19

AFERA DRMA VATIKAN! Visoki kardinal umešan u kupovinu luksuzne vile iznenada podneo ostavku!

Vesti

AFERA DRMA VATIKAN! Visoki kardinal umešan u kupovinu luksuzne vile iznenada podneo ostavku!

Podeli vest

Visoki zvaničnik Vatikana kardinal Đovani Anđelo Beću, iznenada je podneo ostavku

Sveta stolica je u saopštenju navela da prihvata ostavku kardinala. Kardinal će sačuvati svoju titulu, ali neće moći da glasa za sledećeg papu, piše BBC.

Verovatno je on bio primoran da podnese ostavku, zbog istrage.

Beću je pre toga šest godina radio kao drugi najviši zvaničnik u državnom sekretarijatu Vatikana, gde se svakodnevno susretao sa papom i bio jedan od njegovih najbližih saradnika.

Kardinal Beću bio je umešan u kontroverznu kupovinu luksuzne zgrade u Londonu od novca iz crkvenih fondova, odnosno od priloga i milostinje. Kupovina je izvršena putem ofšor sredstava i kompanija, a ovaj slučaj je i dalje predmet finansijske istrage.

Petoro vatikanskih službenika suspendovano je nakon racije koja je sprovedena u kancelarijama sekreterijata tokom prošle godine, kada je policija zaplenila dokumenta i kompjutere.

Kardinal je negirao bilo kakvu umešanost u ilegalne radnje, a u feburaru je branio kupovinu, istakavši da je reč o dobroj investiciji na kojoj im mnogi zavide.

Vatikanska policija je u junu uhapsila italijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, proneveru, prevaru i pranje novca. Kasnije je pušten, ali istraga i dalje traje.

Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.

 

 

Inače, vatikanska komisija je utvrdila da je Beču sa bankarskog računa Vatikana u londonskoj banci, koji je samo on godinama kontrolisao, novac preusmeravao na privatne račune i firme svoje braće na Sardiniji.

“ Novac koji je Beću usmeravao na privatne porodične račune, menjao je destinaciju nekoliko puta tako da se poreklu gubi svaki trag”, piše agencija AdnKronos, za koju je kardinal rekao da nema komentara i da više voli da ćuti o svemu.
 

Foto: AP/Photo

Ipak neki detalji su procuril u javnost, između ostalog da je Papa Franjo, koji je do sada imao puno poverenja u Beću, koji se čak spominjao kao kandidat za narednog poglavara katolicke crkve, i u toku razgovora lupao šakom o sto.

Papa Franjo od kada je došao na čelo katoličke crkve pokrenuo je, generalno govoreći, čišcenje i transparentnost u poslovanju Svete stolice, ne samo vatikanske banke JOR, koja je u prošlosti bila umešana u neke sporne poslove, već i čisčenju redova katoličke crkve od pedofila.

Ovakve akcije poglavara katoličke crkve nisu pozdravili svi zvaničnici Vatikana, pa pored onih koji skriveno i šapućući kritikuju ili ne odobravaju takve poteze aktuelnog Pape, Franjo ima i otvorenu oppoziciju među visokom crkvenom hirerhijom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17