• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs

19.04.2020

12:05

VASKRŠNJA LITURGIJA U PONOĆ! U krpti Hrama svetog Save na Vračaru, predvodio je Patrijarh srpski Irinej. (Video)

Podkast

VASKRŠNJA LITURGIJA U PONOĆ! U krpti Hrama svetog Save na Vračaru, predvodio je Patrijarh srpski Irinej. (Video)

Podeli vest

Liturgija na Vaskrs se prvi put služi bez vernika zbog policijskog časa koji je uveden kao mera u zaštiti od širenja epidemije korona virusa

Patrijarh srpski Irinej porucio je u vaskršnjoj poslanici da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti docekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo uciniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

-Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti-, rekao je patrijarh.

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru danas slave Vaskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik.


Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

Vaskrs ove godine crkva i vernici neće obeležiti u skladu sa tradicijom, već u skladu s merama i preporukama o sprečavanju širenja zaraze korona virusa.

Uskrs je suština hrišćanskog učenja i oznacava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Za hrišćane je praznik vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

BONUS VIDEO:

STANJE U BEOGRADU! Potuno prazne ulice, građani poštuju policijski čas! (Video)

BEZ PRISUSTVA VERNIKA! Liturgija u Sabornoj crkvi na Veliku subotu! (Video)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija