• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.11.2022

20:00

KONOBAR MIĆA OTKRIO TAJNE NAJČUVENIJE SRPSKE KAFANE! Tu su vreme provodili kraljevi, državnici, glumci i pesnici!

Informer

Live TV

KONOBAR MIĆA OTKRIO TAJNE NAJČUVENIJE SRPSKE KAFANE! Tu su vreme provodili kraljevi, državnici, glumci i pesnici!

Podeli vest

Prve goste primila je još u 19. veku, davne 1867. godine. Nizale su se godine, decenije i vekovi, a ona je bila tu, ušuškana u srcu Skadarlije.

Otvorena je u staroj zanatskoj radionici, čiji su simbol bila tri šešira. Već se dugo na ovom mestu ne proizvode, ali tri šešira i dalje vise na ulazu u kafanu kao svedoci prošlih vremena. 

Živi svedok skadarlijskog duha je konobar Miodrag, poznat kao Čika Mića. Još 1976. godine kročio je u ovu kafanu. Služio je brojne boeme: glumce, pisce, slikare, akademike. 

-1864. godine gazde su došle na ideju da otvore kafanu. Dok su radnici pravili šešire, oni su sedeli napolju i uglavnom su pili. Hajdemo mi kafanu, pa bolje to, nego fabriku. Prvo se sastojala od starog dela, posle se to proširivalo, doterivalo... - rekao nam je konobar kafane.

Foto: printscreen

Kafana Tri šešira
 

Kada je ušao prvi put u "Tri šešira", Čika Mića je bio mladić, pa su mu starije kolege ostavile u amanet brojna svedočanstva. Priče i anegdote prenosile su se sa generacije na generaciju, te je ostalo upoamćeno da su u ovu boemsku oazu svraćali Vojislav Ilić, Stevan Sremac, Milovan Glišić, Janko Veselinović, Branislav Nušić, Đura Jakšić. 

-Đura Jakšić je živeo ovde. Skadarliju je zvao "vinsko vrelo". Tin Ujević je pisao svoja dela ovde. Zaista puno književnika, pisaca i glumaca - podelila je sa nama Milica, menadžer kafane.

-Među tim zvanicama je bilo poznatih svetskih ličnosti i uopšte, domaćih ličnosti - kaže Čika Mića.

-Poznato je da glumci pre predstave ne jedu ništa i zato je kafana postala boemska. Svi glumci su iz Narodnog pozorišta dolazili su ovde i naravno večerali, pili, družili se... Mnogo poznatih ličnosti: od kraljeva, predsednika, državnika, glumaca, pisaca... Mnoga dela su stvarana ovde. Ovde je osnovana " Politika". Zaista se mnogo važnih stvari dešavalo u "Tri šešira" - ispričala nam je menadžerka.

Foto: printscreen

Kafana Tri šešira
 

Godine ovom mestu nisu mogle ništa, ali ni ratovi. Pevalo se, družilo i stvaralo čak i kada su padale bombe. Sve do pandemije korona virusa, ova kafana je u svojoj istoriji bila zatvorena samo šest dana i to za vreme bombardovanja Beograda 1941. godine. 

-Kafana je bila zatvorena šest dana, baš za vreme bombardovanja, ali je sada za vreme korone bila zatvorea mesec i po dana. To je zaista neverovatno bilo - rekla nam je Milica. 

-Kafana se nikad nije zatvarala. I za vreme rata, uvek se radilo. Uvek je tu bilo muzike i narod je dolazio - ispričao nam je konobar Miodrag.

Zbog dugih razgovora, dobre hrane i neverovatnog boemskog duha, ovo mesto je oduvek bilo popularno, pa su još u vreme Tita odlučili da ga prošire. Josip Broz je lično otvorio novi deo restorana, u koji je često i sam svraćao. 

Foto: printscreen

Kafana Tri šešira
 

-To je dodatni deo restorana koji je bio malo zavučen. Tito nije voleo da se eksponira. Voleo je da bude po strani. Nije bio nametljiv, niti je voleo da ga neko gleda i imao je svoj specijalni sto - rekao je o Titovim posetama kafani konobar Mića.

-Voleo je da dolazi kod nas i dolazio je tu, imao je svoj sto. Interesantno je da svi Kinezi to znaju. Znaju i drugi, pročitaju u našoj knjizi, ali Kinezi znaju sami, bez knjige. Često kada dolaze pitaju ko sedi tu gde je on sedeo - setila se davnih dana menažerka "Tri šešira".

-Bio je skroman. Pio je viski. Nije bio zahtevan. Posle kada je dolazio, ja sam ga služio. Imao sam bele rukavice. Dostojanstveno, svečano je bilo njegovo dočekivanje. Bilo mi je zadovoljstvo služiti Josipa Broza Tita - rekao je konobar kafane. 

-Svi su ovde bili od Pertinija do Novaka Đokovića. Kod nas važi nepisano pravilo: ko nije došao u "Tri šešira, kao da nije bio u Srbiji - iskreno kaže menadžerka Milica. 

Turisti iz svih krajeva sveta, ali i mladi iz Srbije danas vole da dođu u Skadarliju i uživaju u boemskom životu, starogradskim pesmama i duhu jednog drugog vremena.

Foto: Tri šešira

 

-Trend je zadnjih sedam do osam godina da nam se vraćaju mladi ljudi. Ranije je bilo to malo za starije i za turiste. Sada smo lepo napravili, tako da nam dolaze i deca od osamnaest godina, s roditeljima naravno, koji žele da proslave rođendan, što je meni jako drago - podelila je s nama svoje zadovoljsvo Milica. 

Ova kafana je toliko posebna da je o njoj Miroslav Stefanović napisao čak i knjigu i to na više od trista strana. 

-Ovde ima nešto što nema nigde. Ove prostorije građene su od davnina. Ona ima svoju dušu, ima nešto što nemaju drugi restorani - navodi konobar Mića. 

-Kada sam ja došla ovde da radim, ja sam napravila jedan A4 format srpsko-engleski, kao informaciju o kafani "Tri šešira". Svi su želeli da saznaju nešto. I onda je došao Miroslav Stefanović koji je hteo da napiše neki članak. I njegova je zapravo ideja da se napiše knjiga. Dve i po godine smo radili na knjizi na koju smo svi jako ponosni, jer smo jedina kafana koja ima i koja zaista zaslužuje da ima svoju knjigu. Knjiga ima otvorenu formu. Za pedeset godina verovatno će izaći i treće izdanje. Ja volim da kažem da ko nije bio u "Tri šešira", neka dođe da se upiše u njenu istoriju. I nepoznati postaju poznati kada dođu ovde. Ljiljana Jakšić je već postala brend Skadarlije. Ona dolazi ovde četvrtkom, petkom i subotom i ona u kostimu tridesetih godina govori stihove i anegdote iz nekadašnjih života restorana "Tri šešira". Obožavaju je gosti. Ona dođe uveče već kad dođu i gosti i ostane pola sata. Naravno, uđe u svaku salu - kaže menadžerka Milica.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17