• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.06.2023

14:38

OVO JE RAZVOJNA ŠANSA ZA CEO REGION: Gosti na Informer TV o EKSPO 2027: Razvijaće se građevina, trgovina, bankarstvo, a turizam će procvetati

Informer

Live TV

OVO JE RAZVOJNA ŠANSA ZA CEO REGION: Gosti na Informer TV o EKSPO 2027: Razvijaće se građevina, trgovina, bankarstvo, a turizam će procvetati

Podeli vest

Srbija je izabrana da bude domaćin specijalizovane izložbe EXPO 2027, koja se održava na svakih pet godina. Gosti Inforemr Televizije složili su se će ovo doneti mnogo koristi našoj zemlji ali i celom regionu. Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda i ekonomista Goran Puzić istakli su da će se posebno procvetati srpski turizam, ali i građevina, trgovina i finansijski sektor.

Miodrag Popović, direktor Turističe organizacije Beograda, kaže da ovo veliki podsticaj za našu zemlju.
- Turizam je javna diplomatija, ovo dobijanje domaćinstva za Ekspo 2027. je kruna naših napora u poslednjih deset godina. Ovo je kao da smo dobili neko svetsko prvenstvo. Imamo četiri godine, treba da se dobro pirpremimo, poznati smo u svetu kao dobri organizatori. Od pre dva dana Beograd je domaćin 2027 i dobio je još jedan razlog da privučemo ljude u naš grad- navodi Popović. 


Dodao je da je dobro što će se Ekspo održvati baš u Surčinu.

- Mi smo sada na dobrom mestu i na putu gostima - istakao je on. Naveo je da smo u prva tri meseca imali milion noćenja turista u Beogradu i da ćemo ih time imati još više.

Foto: Informer

 

- Možete li da zamislite, kako će biti tada. Govorim ljudima da se privikavaju na turiste i da smo svetska destinacija. Mi sada imamo 123 hotela, za redovnu situaciju to je dovoljno, za nešto vanredno, nije dovoljno - kaže Popović.

Goran Puzić ekonomista kaže da je ovo veliki dan ne samo za srpsku ekonomiju već i za Balkan i jugoistočnu Evropu.
- Ovo je prvi put posle 30 godina da je neka zemlja na ovim prostorima dobila organizaciju ovako značajne manifestacije. Treba da se izgradi grad, a ono što će se graditi, dobiće posle prenamenu, to je sjajna ideja - istakao je Puzić.

Ističe da će ovo uticati na porast turizma u celoj zemlji.
- Procvetaće prvo građevina, pa trgovina, pa bankarski sektor. Samo gradnja može da pokrene zemlju.

Marko Čadež se takođe uključio u program Informer Televize i naveo da još nismo svesni koliko je ovo važno.

- Do 2027. ćemo imati desetine hiljada radnih mesta, koja su vezana za pripremu ovog projekta. To je neprocenjiva vrednost Ekspo 2027. To je nešto što ne možete da procenite u novcu - rekao je on.

Popović je istakao da smo mi od zapećka Evrope došli do toga da smo sada faktor stabilnosti.
- Gosti kažu da se svi osećaju mirno i bezbedno, ali im takođe prija i noćni provod, iako to turistima nije na prvom mestu. Više ih privlače kulturni sadržaji, jedan od je od najstarijih gradova Evrope. U našoj ponudi neće biti samo Ekspo, već i Beograd, naše je da ispričamo priču. Ono što pokušavamo, a Ekspo će pomoći, imaćemo teme sporta i muzike, to je ono gde mi briljiramo - navodi Popović.

Foto: Informer

 

Dodaje da će priliv turista imati dugoročan efekat.
- Kad oni jednom dođu, doći će opet, i reći će i drugima da dođu - kaže Popović.
Goran Puzić se slaže da kada jednom dođe turista i u Beograd, Novi Sad i celu Srbiju sigurno će se vratiti.
- Mi treba da se dičimo ovim domaćinstvom koje smo dobili. Najbolji marketing je onaj od usta do usta, vrlo brzo broj turista tada raste. D

a li i oni iz regiona kada budu gosti ovde, moraju da spiaju gorivo, da popiju piće, da kupe suvenir, od svega toga mi ćemo imati benefit i cela naša država i to ne samo u vreme trajanja Ekspa, već za mesec ili dva, kada počne gradnja - kaže Puzić.

Puzić kaže da je procena od 1,1 milijardi zarade od Ekspa čak i mala i da bi mogla da bude i duplo viša.
- Možda čak i puta tri, sve će se pokrenuti i počeće sada neće trajati samo ta tri meseca, a efekti će trajati i posle - ističe on.
Sagovornici Televizije Informer slažu se i da će ovo značajno poboljšati imidž naše zemlje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija