• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.07.2023

09:06

Muhamed bin Salman - čovek koji drži Ameriku u šaci? Stručnjaci na Informer TV otkrili sve o dedolarizaciji! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Muhamed bin Salman - čovek koji drži Ameriku u šaci? Stručnjaci na Informer TV otkrili sve o dedolarizaciji! (VIDEO)

Podeli vest

Da li Saudijska Arabija može da bude ta koja će da stane na kraj američkoj dominaciji i šta je dedolarizacija i zašto se toga Amerika toliko plaši, na sve i mnoga druga pitanja odgovorili su bankarski konsultant Vladimir Vasić i reditelj Ljubiša Ristić.

- Ako uzmemo u obzir da je poslednjih pedesetak godina, možda i više, posle Drugog svetskog rata, dominantna uloga Amerike i njene ekonomske snage, da dobar deo sveta koristi dolar kao rezervnu valutu, to znači da 2/3 dolara se nalazi van teritorije Amerike i vi kada imate toliku ekonomsku snagu da ugovore koji se zaključuju ili su se zaključivali između Rusije i Kine ili Rusije i SAudijske Arabije, oni su bili nominovani u dolarima. Zamislite sad jednu ekonomiju koja je u tolikoj meri vezana za dolar, da vi i ja napravimo jedan ugovor o poslovnoj saradnji, na početku godine dolar vredi jedno, na kraju godine vredi drugo. Vi i ja nemamo nikakav uticaj, niti ostvarujemo profit. Kada vam je toliki profit van zemlje, vi utičete na ekonomije širom sveta - istakao je Vasić.

Foto: Zoran Sinko

Vladimir Vasić

Dominacija Amerike je sada upitna, dodaje on i kaže da su i druge zemlje sve zainteresovanije da njihova valuta bude rezervna.

Za manje od mesec dana predstoji samit zemalja BRIKS-a, a Saudijska Arabija je podnela zahtev za članstvo. SAD to posmatraju sa zebnjom, a pozadina je, tvrdi naš gost Ljubiša Ristić, ekonomska.

Foto: Zoran Sinko

Ljubiša Ristić

- Cela ona afera sa ubijenim novinarem, udaljavanje Saudijske Arabije, ima raznih faktora, ali je pozadina je uvek novac. Promenila su se tržišta, promenila se kontrola protoka roba. Cela ta situacija i najavljena dedolarizacija nije "iza ćoška", na dugom je štapu. Svi pokušaji da se tokovi novca prebace, na primer u Frankfurt, to sve teško ide - istakao je naš gost.

O tome da li Muhamed bin Salman čovek koji drži Ameriku u šaci, pogledajte u emisiji Tema dana.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija