• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.07.2023

08:29

Stiže još superćelijskih oluja! Meteorolog Ristić upozorio na mogućnost još jedne vremenske nepogode! (FOTO, VIDEO)

Zoran Sinko/Informer

Live TV

Stiže još superćelijskih oluja! Meteorolog Ristić upozorio na mogućnost još jedne vremenske nepogode! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Nakon apokaliptičnog nevremena koje je tokom jučerašnjeg dana pogodilo čitavu Srbiju, gost Informer Tv je meteorolog Ivan Ristić koji će nam otkriti kakvo nas vreme očekuje danas i u narednom periodu.

Oluja koja je u sredu protutanjala našom zemljom, načinila je veliku materijalnu štetu. Olujni vetar nosio je delove krovova, fasade, ograde, semafore, a na Novom Beogradu pala su i dva krana

Nekoliko osoba je povređeno, ali nema ljudskih žrtava, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15 osoba, među kojima i petoro dece, iz šume u Beočinu.

O tome da li je kraj ovakvim vremenskim prilikama i kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu, reći će nam meteorolog Ivan Ristić.

- Sve je počelo juče u Sloveniji u ranim prepodnevnim časovima. Oblak je brzo počeo da se širi, što je gore, to je bila superželijska oluja i bio je super brz, kretao se oko 100 km/h. Nevreme je u 16h pogodilo Zagreb, a već oko 20 sati superćelijska oluja stigla je u Beogradu - istakao je meteorolog i dodao:

- U tom regionu gde je bio najjači, bile su 4 ljudske žrtve, zbog pada drveća. Vetar je u Srbiji bio orkanske brzine, izazvao je ogromnu štetu u celoj Srbiji. U nekim gradovima između zgrada se vetar dodatno pojačava, treba na to upozoriti ljude

Superćelijske oluje

Oluja koje je zadesila našu zemlju nije karakteristična za ovo podneblje, kaže Ristić i otkriva kako ovakvo nevreme nastaje.

- To se dešava kada se nalazimo na periferiji afričkog anticiklona, mi smo trenutno na toj periferiji, ne postižemo te temperature, ali imamo problem sa superćelijskim olujama - naveo je i dodao:

- Kada vam kažu da dolazi osveženje to je opasno, jer taj topao vazduh se kreće na gore i kada je nestabilna atmosfera kao sada, može da napravi velike probleme. Svaki stepen temperaturne razlike uzrokuje pojačavanje vetra. - 

Foto: informer.rs

Meteorolog Ivan Ristić

Stiže osveženje

- Do nedelje će biti uslova za superćelijske oluje, bićemo na periferiji afričkog ciklona. Očekuju se udari vetra od 100 km/h. Ako dođu ranije te superćelijske oluje, između 14 i 18, onda ima uslova i za ogroman grad. U utorak će temperature biti baš vrele, temperature do 40 stepeni, a od srede će biti prijatnije vreme, afrički talas kreće ka Africi i biće prijatnije - kazao je Ristić.

Pala dva krana 

Podsetimo, u sredu je olujno nevreme oborilo dva krana na Novom Beogradu, a tom prilikom nije bilo povređenih.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, u trenutku pada krana na gradilištu su se nalazila dva radnika i jedna žena i, kako kažu, samo ih je Bog spasio. 

Tokom nevremena u Beogradu povređeno je 15 ljudi, potvrdili su u Hitnoj pomoći.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija