• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.08.2023

14:39

Lučić: Gašenje MTS na Kosovu i Metohiji je potpuni apsurd! Kurtijeva administracija na sve načine pokušava da izazve eskalaciju i sukobe!

Informer

Live TV

Lučić: Gašenje MTS na Kosovu i Metohiji je potpuni apsurd! Kurtijeva administracija na sve načine pokušava da izazve eskalaciju i sukobe!

Podeli vest

Nakon što su prištinske vlasti donele odluku da se kompanija MTS doo ukine na prostoru Kosova i Metohije, gost Teme dana na Informer TV je direktor te kompanije Vladimir Lučić i Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Ovakav potez je potpuno apsurdan, budući da se kao obrazloženje navodi da član menadžmenta ima srpski pasoš. Lučić je ranije medijima rekao da će kompanija uložiti žalbu i da on ne može da prihvati ni jedan drugi scenario, osim onog u kom će se žalba MTS doo na ukidanje prihvatiti.

- Telekom Srbija je bio prisutan na Kim i pre 1999. i posle 1999., ali nejgovo funkcionisanje na normalan način je definisan Briselskim sporazumom i mi posle deceniju poslujemo bez problema do skorijeg vremena. U toku rada do dolaska Kurtija na vlast imali smo dobru sasradnju sa prištinskim institucijama koje su poštovale Briselski sporazum - rekao je u Temi dana Vladimir Lučić.

Foto: Masha Bandjur

 

- Dva događaja su prethodila ovom apsurdnom događaju: jedna je dolazak Kurtija na vlast i represija na srpsko stanovništo, mi kao kompanija koja posluje sa srpskim stanovništvom smo trn u oku Kurtiju. Vrši se pritisak zadnjih nekoliko meseci, oni ispituju kako mi akvizirali telekomunikacioni materijal, iako smo uradili po starom zakonu. S druge strane, desio se jedna bitan događaj pre mesec i po dana kada je Kurti krenuo u obračun sa opozicionim medijem Klanom Kosova i prvo gašenje je Klan kosova. To mu se obilo o oglavu, jer je čitava međunarodna zajendica ustala na noge i doneto je sudsko rešenje. Kurtijeva administracija pokušava da kaže da to nije akcija usmerena samo ka Klanu Kosova, već da su analizirali sve koji navodno krše Ustav takozvanog Kosova  - dodao je on.

Objasnio je da kompanija posluje u skaldu sa Briselskim sporazumom i da je po istom registrovana, da je MTS doo u stopostotnom vlasništvu Telekom Srbije, a da tamošnji član menadžemnta ima prištinsku ličnu kartu i dokumenta, dok generalni direktor u Srbiji ima srpska dokumenta.

Foto: Masha Bandjur

 

- Dobili smo u petak dokumenta isto kao Klan Ksoova u istom trenutku kada sam krenuo u Prijedor na obeležavanje zločinačke akcije "Oluje". To nama ugrožava rad kompanije dole. Ja sam i posetio našu ćerku firmu na Kosovu da ima dam podršku. Oni su pokušali da naprave logiku kao Klan Kosova, ali pošto smo mi registrovani, po njihovim pravilaima, ali su doneli odluku na osnovu toga što ime je prilikom predaje dokumenata član menadžemanta dao pasoš na kome piše Republika Srbija - istakao je Lučić. 

- To je sada odličan test i za ambasade, jer na isti način je pokušao da ugasi Klan Kosova, pa su ustale zapadne administracije, to isto sada treba da se primeni i na nas. Odluka za gašenje MTS je još apurdnija i dobar je test za međunarodnu zajednicu, ona nije samo atak na našu kompaniju, nego i na Briselski sporazum. Kurti pokušava da iskoristi ovu gužvu, jer smo pokrili sve enklave, da nas se reši - dodaje.

Posle MTS, napašće ostale institucije

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun istakao je da gašenje MTS otvara put manipulacije prištinskih institucija.

Foto: Masha Bandjur

 

- Ovo je sistematska politika eliminisanja države Srbije i institucije Srbije na KiM i krajnji cilje da se Srbi integrišu ili da je napuste. Kada neko traži ovako banalan razlog koji je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, onda je to pokušaj eliminacije Srbima mogućnosti da se informišu. To može da ima izuzetan značaj, bombardovanje lažnim informacijama ima mogućnost manipulacije. Briselski sporazum ne podrazumeva priznavanje nikakvih lažnih pasoša lažne države, tako da to nije mogao da bude razlog. Priština vešto koristi situaciju pod izgovorom deeskalacije. Sledeće je na udaru zdravstvo, samo se prave povodi. Onda će biti udar na obrazovni sistem, pa isključivanje platnog proimeta, da Beograd ne može da šalje polate i penzije, da obavlja državne transakcije, i mi moramo tome da se suprotstavimo - rekao je Drecun i dodao: 

- Moguće je da Srbi ostaju bez hrane, bez lekova, bez štampe, kao da ih smeštaju u neke logure, doduše nema bodljikave žice, odnosno ima kod opština! Potpuno ih izoluju! Kurtiju je najveći problem što ima Srba na KiM, što mu se suprotstavljaju na Severu. Zapad kada ne reaguje na Kurtijeve provokacije, sami stvaraju tenziju. -

Foto: Masha Bandjur

 

O utemeljivanju novog pogroma Srba, Drecun kaže da je godinama unazad kontinuiran pritisak.

- Aleksandar Vučić je rekao da je na prostoru Kosova i Metohije preko 220.000 Srba proterano, da im je onemogućen povratak. Taj teror koji se sprovodi, što su Srbi građani drugog reda, taj teror policije, sve je to kontinuirani teror. Nema preteče nove Oluje, Oluja sve vreme traje. Opstanak Srpskog naroda je vrlo ugrožen - izaokružio je.

Hoće li radnici ostati bez posla? 

Direktor Telekoma je istakao u gostovanju u Temi dana i da nema bojazni što se tiče zaposlenih u kompoaniji MTS.

- Mi štitimo naše radnike i postaraćemo se da naši radnici ne ostanu bez posla. Uložićemo sve pravne mere, pre svega žalbu, ako nam se prihvati žalba, tražićemo privremenu meru suda. Ako nam se žalba ne usvoji, to će biti apsurd, tada imamo opciju suda i imamo tu opciju međunarodne zajednice, da po istoj odluci kako su sprečili gašenje Klana Kosova, spreče i gašenje nas. To bi bio opasan postupak, jer bi Srbi na Kim izgubili mogućnost da gledaju naše kanale, komuniciraju. Mi smo firma koja na toj teritoriji najjača, sa najviše zaposlenih i najviše investicija i gašenje takve kompanije, potpuno zaoštravaju situaciju, da šalju poruku srpskom stanovništvu da dogovor sa Kurtijem nije moguć i da Briselski sporazum nije moguć. Na to najviše i upozorava predsednik Aleksandar Vučić, da na terenu pokušava da protera Srbe - istakao je on.

Foto: Masha Bandjur

 

- MTS mora da se brani po svaku cenu, Srbi moraju da se brane. Sledeća na udaru biće Energo sver, šta će onda da ostane od naših insttiucija tamo? Pokušaj gašenja MTS treba šire posmatrati, jer je to sastavni deo pritisaka na naše institucije - naveo je Milovan Drecun.

Likovanje Nove S i N1

Nakon apsurdne odluke prištinskih medija, tajkunski mediji su "likovali". 

- Nažalost je tako, pogotovo kada je Telekom u pitanju. Na vesti na N1 imate komentare da je neko napokon doakao Telekomu. I njima je verovatno glupo da kažu da je jedan čovek imao srpski pasoš, pa su preneli vest u kome se kaže da smo imali grešku u dokumentima, što je laž -istakao je Lučić.

Lučić je komentarisao da li Dragan Šolak i SBB pokušava da preuzme primat na Kosovu i Metohiji, rekavši da ne veruje da će se to ikada dogoditi. 

- To je jedna intersna politika medija koji su pod vlašću onih koji smatraju da nisu uzeli dovoljno novca. Puna nam je kasa, imamo javni dug ispod 60%, veliki rast BDP, oni smatraju da im pripada jedna deo toga. SBB je imao 55% tržišnog učešća. Jel to monopol? Jeste. I sad kada se pojavi kompanija koja posluje po tržišnim interesima i ugrožava njiohove interese, onda bi oni hteli da unište tu kompaniju. Kada se pogleda kompanija kojom upravlja gospodin Lučić, svaki tajkun bi hteo da upravlja takvom kompanijom. Zato se koriste mediji, samo je pitanje kako odgvooriti na prljave navode - kazao je Milovan Drecun.

Foto: Masha Bandjur

 

Neće mu proći!

Ukoliko MTS zaista bude ugašen, to će biti veoma loše za srpsko stanovništvo, a može dovesti i do destabilizacije.

- Oni na kraju neće nas moći da zaustave. Potpuno sam siguran, koliko god Kurtijeva administracija pokušavala da nas zaustavi, kao što su pokušavali i u ostalim zemljama da nas zaustave, mi ćemo biti operater broj jedan. 2005. su nas sekli, nama su trebali meseci da se obnovimo, ali smo se obnovili! Mislim da će poraz koji će Kurti doživeti biti mali, ali u našem slučaju velika pobeda, ovo mu neće proći. Njemu je vlast klimava, zato je on sada nervozan. On ovde potpuno bespravno pokušava da ugasi firmu koja je 10 godina radila po Briselskom sporazumu. Ako zapadne administracije dopuste ovakvu vrstu gašenja, mislim da će doći do destabilizacije - kazao je Lučić. 

- Ako ovo prođe, onda može doći i do sukoba. Zapad podržava seve što treba da bude odlazak Srbije sa Kim, prave taktičke procene da li će i u ovom trneutku nešto podržati ili ne, ali trend je potpuno jasan - kazao je Drecun.

Sve o namerama Aljbina Kurtija da ugasi MTS na Kosovu i Metohiji, pogledajte u Temi dana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija