• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.08.2023

14:16

Iguman manastira Tumane otkriva šta sme da se jede tokom Gospojinskog posta! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Iguman manastira Tumane otkriva šta sme da se jede tokom Gospojinskog posta! (VIDEO)

Podeli vest

U toku je Gospojinski post koji je najkraći, ali pored Vaskršnjeg i najstrožiji od četiri velika posta tokom godine.

Gospojinski post je počeo u ponedeljak, 14. avgusta kad se slavi i Iznošenje časnog krsta. Završava se u ponedeljak 28. avgusta kada se proslavlja Velika Gospojina. Izuzetak je i praznik Preobraženje, kada možete jesti i ribu. Gost u studiju koji je pričao o Gospojinskom postu bio je iguman otac Dimitrije iz manastira Tumane.

Post kao obred postoji još od davnina i on služi da obnavlja čovečiju zajednicu sa Bogom predočio je otac Dimitrije.

- Post je drevna ustanova crkve i datira iz Starog Zaveta Biblije. Post služi da obnavlja čovečiju zajednicu sa Bogom. Post služi ne samo da se telo očisti, već i um od crnih misli. Post nije samo jedno formalno uzdržavanje od hrane, čovek mora da doživi post kao vraćanje gospodu Bogu - pojasnio je otac Dimitrije.

Iguman Dimitrije otkriva šta može da se jede za vreme posta:

- Vikendom se jede na ulju i vinu, a ostalim danima isključivo mora da se posti na vodi, izuzetak je praznik Preobraženje, kada možete jesti i ribu. Danas ljudi zanemare suštinu posta, dobrovoljno i sa verom u Boga treba pristupiti postu. Mi post gledamo samo kao odricanje od hrane, ali to je mnogo dublja veza sa svetinjom  - zaključuje otac Dimitrije.

Foto: Masha Bandjur

Otac Dimitrije

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija