• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.08.2023

09:52

Uskoro počinje najstroži post u godini! Važno je da uradite ove tri stvari!

SPC

Društvo

Uskoro počinje najstroži post u godini! Važno je da uradite ove tri stvari!

Podeli vest

Gospojinski ili Bogorodičin post počinje 14. avgusta, a trajaće do 28. avgusta, završavajući se zaključno sa praznikom Uspenja Presvete Bogorodice.

Za Gospojinski post karakterističan je prilično strog režim - trebalo bi da se posti na vodi svim danima, osim subotom i nedeljom, kada se može uvrstiti i ulje i vino u ishranu. Izuzetak je i praznik Preobraženje, kada možete jesti i ribu.

Crkva je ovaj post ustanovila po primeru Presvete Bogorodice, koja je vreme pre upokojenja provodila u stalnom postu i molitvi.

No, uvek imajte na umu da svaki post, pa i ovaj, pored svoje telesne ima i duhovnu stranu i podrazumeva i suzdržavanje od loših dela, misli, želja... O tome najbolje svedoče reči Svetog Jovana Zlatoustog:

"Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim djelima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se s njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neće hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso?! Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih riječi i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje".

Foto: Wikipedia

 

Kao i svaki, tako i ovaj post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela. Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju.

Pravoslavni hrišćani tokom posta dva tri zadatka. 

Prvi je da oproste svima onima koji su im zgrešili i traže u srcu svome iskren oprost za sve ono što su oni zgrešili drugima.

Druga je da izgovore ove reči:

- Bogorodice Djevo, raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom; blagoslovena si Ti među ženama i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših.

Tu je i treći zadatak - da se spreme za pričest u dogovoru i po blagoslovu svog sveštenika ili duhovnika, ispovede pre pristupanja ovoj svetoj tajni i idu nedeljom u crkvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija