• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.07.2023

06:50

Danas slavimo Ognjenu Mariju! Prema njoj se gaji veliki strahopoštovanje, a ove običaje bi svi vernici trebalo da poštuju!

printskrin

Društvo

Danas slavimo Ognjenu Mariju! Prema njoj se gaji veliki strahopoštovanje, a ove običaje bi svi vernici trebalo da poštuju!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Ognjenu Mariju, praznik prema kojem se gaji posebno strahopoštovanje.

Koliko naš narod poštuje ovu svetiteljku i njenu moć, svedoči i narodna poslovica koja se prenosi sa kolena na koleno:

"Ognjem prži Ognjena Marija, Gromom bije Gromovnik Ilija, Mirom miri Mirnosna Marija…"

Sveta velikomučenica Marina, poznatija u narodu kao Ognjena Marija, u crkvenom kalendaru je obeležena crnim slovom, ali se u narodu strogo poštuje. Od pamtiveka postoji predanje koje kaže da sveta mučenica Marina pali i kažnjava ognjem.

Naši ljudi veruju da ako se na Ognjenu Mariju nešto loše desi - ne može da se spreči. Tako, ako vatra plane, ne možeš je ugasiti, ako se baš toga dana naoblači, pašće grad i ubiti letinu, a ako sevne munja, upaliće se žito - izgoreće do poslednje slamke.

Foto: printskrin

 

Ako na dan Ognjene Marije, sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom, i velikom kaznom. Smatra se da ova svetiteljka dobro zna ko je grešan, pa taj dan svi dobijaju po zasluzi.

Jedan takav primer dolazi iz Vasojevića, koji posle ovog događaja slave Ognjenu Mariju kao svoju slavu.

Priča iz Vasojevića kazuje da je baba Vida ovog dana grebenala vunu, kad u zlo doba kuća poče da se trese i zidovi da pucaju. Baba iznenađeno skoči i dohvati dvoje sinovljeve dece, svoje unučadi, pa potrča na vrata. Na vratima je Ognjena Marija zaustavi i reče da bi celu kuću satrla da nije dece u babinim rukama.

Baba joj se pokloni kroz plač i izmoli za oproštaj. Ognjena Marija odmahnu rukom i babi iskrivi usta od uva do uva, a decu blagosilja. Kasnije su babu jedva izlečili u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, a mnogi Vasojevići od tada slave ovaj dan.

Ovog dana se zato izbegavaju svi teški poslovi. Žene posebno praznuju dan Ognjene Marije, te su tog dana kućni poslovi svedeni na minimum.

Foto: printskrin

 

Prema narodnim verovanjima, na Ognjenu Mariju treba izbegavati i kupanje u rekama i drugim "velikim vodama". Navodno se svake godine na današnji dan dešavaju utapanja i davljenja u rekama i jezerima.

Veruje se da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

Sveta mučenica Marina je rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće. Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Sveta velikomučenica Marina posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i pravoslavni i muslimani.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...
NBA

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...

Legendarni NBA as Čarls Barkli (61) smatra da košarkaši Denvera neće moći da preokrenu rezultat u svoju korist u seriji protiv Minesote koja posle dva meča vodi 2:0, a njegovo mišljenje deli i Stiven Ej Smit, novinar ESPN-a.

08.05.2024

09:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija