• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.09.2023

12:19

Dinastija koja je vladala 300 godina!  Evo kako su vladali moćni Romanovi! (VIDEO)

Masha Bandjur/shutterstock

Live TV

Dinastija koja je vladala 300 godina! Evo kako su vladali moćni Romanovi! (VIDEO)

Podeli vest

Vladavinu slavne ruske dinastije Romanov, njihovu vladavinu i afinitet prema srpskom narodu kao i turbulentan pad sa vlasti posle 300 godina, komentarisao je gost Info dana istoričar Nebojša Damjanović

Istoričar Nebojša Damjanović naveo je da su Romanovi stupili na vlast nakon smrti Ivana Groznog kada je nakon brojnih sukoba ruska vlastela izabrala za cara Mihajla Fjodoroviča Romanova.

- Romanovi su visko rusko plemstvo i potomci Rurikovaca, osnivača ruske države koji su nestali posle Ivana Groznog. To je vreme kada se Ruska Imperija prostirala od Japana do Nemačke, tokom nereda nako Ivanove smrti na scenu stupaju Romanovi. Kako bi Rusija opstala plemstvo je izabralo novog cara, šesnaestogodišnjaka Mihajla Fjodoroviča Romanova i od 1613. počinje era vladavine Romanova koja je trajala do početka 20. veka. Teorije o preživelim Romanovima su bile romantične da se o njima razmišlja ali je sasvim sigurno da su ih Boljševici pobili - rekao je Damjanović.

Foto: Masha Bandjur

Nebojša Damjanović

 

Damjanović je dodao kako su Romanovi za vreme vladavine Katarine Velike štitili pravoslavlje i srpski identit u vreme kada je Balkan bio deo Osmanskog carstva.

Oni su kroz vekove reformirali državu od Katarine Velike koja se zalagala za očuvanje pravoslavlja na Balkanu koji je tad bio pod Turcima i Petra Velikog koji je gradio infrastrukturu i širio ruske zemlje. Rusija je u vreme Romanova bila naš zaštitnik zato im i dižemo spomenike. Svrgavanje Romanova dogodilo se kako bi se oslabila Rusija i povukla se iz Prvog svetskog rata ali i zbog vidnog nezadovoljstva naroda slabom vladavinom cara Nikolaja - rekao je Damjanović.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija