• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.10.2023

13:36

Zaboravljamo da se izražavamo! Profesorka srpskog jezika otkirla da mladi koriste svega 2000 reči! (VIDEO)

Pexels,Zoran Sinko

Live TV

Zaboravljamo da se izražavamo! Profesorka srpskog jezika otkirla da mladi koriste svega 2000 reči! (VIDEO)

Podeli vest

Pojavu srpskih reči koje su namenjene kao zamena za strane kovanice, komentarisala je gošća Info dana, profesorka srpskog jezika i književnosti Dubravka Matović.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Dubravka Matović istakla je kako su najveći problemi današnjice to što deca i mladi imaju siromašan rečnik koji se sastoji od 2000 reči.

- Reč duhoklonuće mi je jako lepa, jer deluje kao da je u duhu srpskog jezika. Ne možemo da zaustavimo upliv novih reči u jezik, imamo problem da naša deca imaju rečnik od 2000 reči, dok bi trebali da imamo preko 100 hiljada. Žargonski rečnik se konstantno menja iz generacije u generaciju, a dolaskom interneta javlja se sve više reči, koje sve brže ulaze i izlaze iz mode, a uglavnom su to internacionalizmi - rekla je Matovićeva.

Foto: Zoran Sinko

Dubravka Matović

 

Matovićeva je dodala kako su se pojavljivanjem interneta naši rečnici dodatno smanjili jer nismo morali da opisujemo rečima nešto što nam je zanimljivo već je postalo dovoljno da pošaljemo link.

- Mladi ne znaju dovoljno reči srpskog jezika, a da bi ga obogatili preporučljivo je čitanje knjiga, poezije i redovnog razgovora. Naše deskriptivne sposobnosti su se smanjile jer danas je dovoljno da pošaljemo link nekome da bi mu nešto pokazali i više ne koristimo epitete u toj meri. Ćirilica je počela da se vraća u marketinškom smislu ali još ne hvata maha u inostranstvu jer je tamo lakše koristiti latinicu - rekla je Matovićeva.

 

Celu emisiju pogledajte u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija