• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2023

13:00

Ovaj rak je najsmrtonosniji! Preventivna kontrola spašava život! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Ovaj rak je najsmrtonosniji! Preventivna kontrola spašava život! (VIDEO)

Podeli vest

Od raka jajnika u svetu svaka tri minuta umre jedna žena. Ova bolest ima najvišu stopu smrtnosti od svih ginekoloških karcinoma i na sedmom mestu je po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene. Na ovu temu u "Info danu" govore ginekolog Aleksandar Ristić i psihijatar Ivana Stašević Karličić.

U Srbiji od karcinoma jajnika godišnje oboli oko 800 žena, a 450 izgubi život, pokazuju zvanični podaci. To znači da svakoga dana u Srbiji dve žene obole od ove podmukle bolesti.

Ginekolog Aleksadnar Ristić iz GAK Narodnog fronta rekao je da karcinom jajnika nije najčešći, ali jeste najsmrtonosniji.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Aleksandar Ristić i Ivana Stašević Karličić

-Rak jajnika ima vrlo nespecifične simptome. Žene se javljaju kod lekara zbog nadutosti i bolova u stomaku, da bi se na kraju ustanovilo da je u pitanju rak jajnika. Stalno govorimo pacijentima da redovno dolaze na kontrole. Kada razgovaramo sa pacijentima, oni kažu da su na pregledu bili poslednji put pre dve ili tri godine. Zato rak otkrivamo tek u trećem ili četvrtom stadijumu. Ako bi ga otkrili ranije, mnogo lakše bi mogli da ga lečimo- naveo je ginekolog.

Psihijatar Ivana Stašević Karličić istakla je da je najvažnija edukacija i prevencija.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

-One će dovesti do toga da se rano i pravovremeno neke teške bolesti prepoznaju i leče sa minimalnim posledicama. Današnje stanovište medicine je da je čovek jedinstvena celina. Kada obolimo od neke bolesti, biće potrebno da se na to adaptiramo. Kada obilim od teške bolesti shvatamo da smo deo prirode, da smo smrtni. Jaka, sigurna, samopouzdana ličnost ima mnogo veće šanse za bolje lečenje. Šta god da nam se desi, život neće stati. Naša porodica takođe pati i takođe zahteva intervenciju. Postoje tehnike koje vas spremaju na kraj života. Grupne podrške i psihoterapija su načini na kojima se pomaže i pacijentima i njihovim porodicama u celom svetu- navela je doktorka Stašević Karličić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Želeli bismo da slavimo u miru! Porodica Đokić iz Severne Mitrovice: Bez obzira na nemaštinu, Vaskrs dočekujemo kako tradicija i običaji nalažu
Politika

Želeli bismo da slavimo u miru! Porodica Đokić iz Severne Mitrovice: Bez obzira na nemaštinu, Vaskrs dočekujemo kako tradicija i običaji nalažu

Porodica Đokić, koja je početkom rata 1999. godine izbegla iz Šipolja nadomak Južne Mitrovice, svoj novi život započela je u Severnoj Mitrovici. Petar i Dosta su sa dve ćerke i sinom ostali na Kosmetu. Iako žive od Petrove penzije i Dostine socijalne pomoći Vaskrs će, kako kažu, dočekati onako kako tradicija i običaji nalažu.

05.05.2024

10:07

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija