• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.11.2023

09:26

Srpski novinar otet na Kosovu i Metohiji! 40 dana su ga mučili i tukli, bez suda i presude, samo zato što je Srbin! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Srpski novinar otet na Kosovu i Metohiji! 40 dana su ga mučili i tukli, bez suda i presude, samo zato što je Srbin! (VIDEO)

Podeli vest

Novinar Nebojša Radošević svedocio je 09.11. na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, optuženom za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, da su ga, s jeseni 1998. pripadnici OVK oteli i držali 40 dana u pritvoru bez suđenja i presude, uz ispitivanje i zlostavljanje. O ovom sudskom procesu, ali i drugim zločinima počinjenim nad Srbima, ovoga jutra govore novinar Nebojša Radovanović i narodni poslanik Rajko Kapelan.

Zajedno s Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK: Kadri Veselji, Redžep Seljimi  i Jakup Krasnići.

Novinar Nebojša Radovanović detaljno je ispričao sve o otmici OVK koju je doživeo 1998. godine. 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Nebojša Radovanović

-18. oktobra 1998. smo naleteli na jedan od punktova oslobodilačke vojske. Oteli su nas. Prvo smo bili u mestu Sedlare blizu aerodroma. Tu smo bili desetak dana. Najvažnije se desilo tada. Prvo su nas optužili zašpijunažu. Nikakvog papira, niti bilo čega pravnog nije bilo. Pitali su nas o poltici. U tom momentu ja sam bio kriv samo zato što sam Srbin. Posle 12 dana se neko pojavio da nam saopšti da ćemo biti oslobođeni. Od toga nije bilo ništa. Mi smo onda stupili u štrajk glađu. Četiri dana smo štrajkovali glađu. Onda su se uspaničili. Ta ekipa koja nas je ispitivala došla je da nam saopšti da mi nismo špijuni, ali da ćemo biti osuđeni. Četvrti, peti dan nabijali su nam pištolje u grudi i usta. Šamarali su nas i udarali, ali nam nisu naneli teže telesne povrede. Posle 20 dana odveli su nas u Klečku. Tamo smo bili dvadesetak dana. Tamo je utvrđeno da nismo špijuni, ali da smo osuđeni na 60 dana zato što smo neovlašćeno ušli na teritoriju vojske Kosova. Nakon toga je čovek rekao: Radoševiću, ti znaš da nećeš biti ovde svih 60 dana. Ja sam pitao da li se ovih četrdeset dana računa, oni su rekli: naravno! Kao u svakoj pravnoj državi. Odmah potom je bio albanski praznik i nas su tada pustili- ispričao je Radovanović.

Narodni poslanik Rajko Kapelan rekao je da pravda nije zadovoljena i da nemamo naznake da će biti.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Rajko Kapelan

-Za njih svi znamo da su činili zločine. Imamo svedoke. Sve se zna ko je šta radio. A na kraju imate oslobađajuće presude Haradinaju, a mnogo ljudi je pobijeno tokom postupka da ne bi mogli da svedoče. Jednom pravda mora biti zadovoljena. Moramo razlučiti ko je krivac, a ko nije. Moramo živeti sa Albancima narednih 50, 100, 200 godina. Da bismo živeli u miru, moraju zločinci da odgovaraju za svoje postupke. Nadam se da će svako da bude kažnjen u onoj meri u kojoj je kriv. A da li će se to desiti? Do sada smo videli da se to nije desilo- ispričao je Kapelan.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija