• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.12.2023

09:04

Hitlerov dokument nalazi se u Srbiji! Naša zemlja kupila je sudbonosni istorijski dokument! (VIDEO)

Peđa Milosavljević/ Shutterstock

Live TV

Hitlerov dokument nalazi se u Srbiji! Naša zemlja kupila je sudbonosni istorijski dokument! (VIDEO)

Podeli vest

Nemački dokument o napadu na Jugoslaviju pod imenom "Direktiva 25" kupljen od strane Srbije, ovaj istorijski artefakt i njegov značaj za srpski narod, komentarisao je gost Info jutra, vojni istoričar dr. Miloje Pršić.

Vojni istoričar dr. Miloje Pršić izjavio je da ovaj dokument, iako ne sadrži plan napada, verifikuje odnos Trećeg Rajha prema Jugoslaviji, pogotovo prema srpskom stanovništvu u zemlji.

- Ovaj dokument objašnjava nam koje odluke su doprinele ubrzanju napada na Jugoslaviju. Prema tom dokumentu Srbi su viđeni kao neprikladni saveznici Nemačkoj kao i Slovenci, dok su Hrvati smatrani podobnim i smatrani su arijevskom rasom. U okviru tog dokumenta pominju se Jevreji i Romi, dokument je bitan da se zna suština svega toga. Iako ne možemo videti plan samog napada, ovaj dokument verifikuje odnos Trećeg Rajha prema Srbima. Do sada smo bili pri stavu da su demonstracije u Jugoslaviji pomerile napad Nemačke, pogotovo što je sam napad na zemlju trajao 11 dana i Nemci se nisu trošili mnogo, što im je pomoglo da usmere pažnju na Sovjetski Savez. Nama bi pomoglo to da dođemo do dokumenta sa planovima napada na Jugoslaviju i Beograd - rekao je Pršić.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Prišić je dodao kako se nada da će ovaj dokument biti početak procesa nabavljanja izgubljenih dokumenata srpskog naroda iz perioda Drugog svetskog rata i daljeg dokazivanja nehumanom ophođenju nemačke vojske prema Srbima.

- Beograd je zbog ovog dokumenta razoren, a uništena je i institucija kao što je Narodna biblioteka koja po zakonu nije smela da bude meta. Nemci su pokušali da u našim sakralnim objektima nađu Miroslavljevo jevanđelje i zabranili su narodu da praktikuje svoju veru i koristi ćirilicu. Sadržaj ovog dokumenta je već objavljen, ali značajno je što ga imamo sa fizičkim potpisom samog Hitlera i daje verifikaciju nečasnom postupanju nemačke vojske nad Srbima. Nadam se da će ovo značiti početak procesa povratka srpskih dokumenata iz perioda Drugog svetskog rata, jer će to ovom papiru dati još veći značaj - rekao je Pršić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija