• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.11.2023

22:01

Operacija koja bi promenila tok Drugog svetskog rata! Evo šta je sprečilo japansku čizmu da stupi na američko tlo!

wikipedia/shutterstock

Vesti

Operacija koja bi promenila tok Drugog svetskog rata! Evo šta je sprečilo japansku čizmu da stupi na američko tlo!

Podeli vest

Evidentno je da pobednici pišu istoriju, a svima su poznati trijumfi savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu. Međutim malo zna za "Operaciju PX" u kojoj je Japan umalo napravio invaziju na američku teritoriju.


"Operacija PX", takođe poznata kao Operacija Trešnjini cvetovi noću, bila je planirani japanski vojni napad na civile u Sjedinjenim Državama upotrebom biološkog oružja, osmišljen tokom Drugog svetskog rata.

Predlog je bio da podmornice carske japanske mornarice lansiraju hidroavione koji bi dopremili naoružanu Crnu kugu, koju je razvila jedinica 731 carske japanske vojske, na zapadnu obalu Sjedinjenih Država.

Plan napada

Plan za napad uključivao je avione Seiran koje su lansirali nosači podmornica na zapadnu obalu Sjedinjenih Država - tačnije na gradove San Dijego, Los Anđeles i San Francisko.

Avioni bi širili naoružanu bubonsku kugu, koleru, tifus, denga groznicu i druge patogene u biološkom terorističkom napadu na stanovništvo. Posada podmornica bi se zarazila i istrčala na obalu u samoubilačkoj misiji.

Foto: wikipedia

 


Planiranje operacije PX je završeno 26. marta 1945, ali je ubrzo nakon toga odloženo zbog snažnog protivljenja načelnika Generalštaba Jošiđiroa Umezua. Umezu je svoju odluku kasnije objasnio kao takvu: „Ako se vodi bakteriološki rat, on će prerasti iz dimenzije rata između Japana i Amerike u beskrajnu bitku čovečanstva protiv bakterija. Japan će zaraditi ismevanje sveta.

Konačna planirana upotreba biološkog oružja usledila je neposredno nakon predaje Japana, pošto je Širo Išii planirao da izvede napade klica samoubice na američke okupacione trupe u Japanu.

 Ni ovaj planirani napad se nikada nije dogodio, zbog protivljenja Jošiđiroa Umezua i Torašira Kavabea, koji nisu želeli da Iši pogine u samoubilačkom napadu, i tražili su od njega da umesto toga „smireno sačeka sledeću priliku“
 

Epilog operacije nakon rata

Posle rata, o Operaciji PKS je prvi put razgovarao u intervjuu bivšeg kapetana Eno Jošija, koji je bio u velikoj meri uključen u planiranje napada, u intervjuu sa Sankeijem 14. avgusta 1977. Prema Jošiju: „Ovo je prvi put da sam rekao je bilo šta o Operaciji PX, jer je uključivala pravila rata i međunarodno pravo.

Foto: wikipedia

Japanske podmornice trebale su biti prva faza napada

Plan nije stvarno pušten u rad, ali sam osećao da bi sama činjenica da je formulisan izazvala međunarodni nesporazum.

Nikada nisam ni spominjao bilo šta osoblju arhiva ratne istorije u Japanskoj odbrambenoj agenciji, i ne osećam se prijatno da pričam o tome čak ni sada. Ali u to vreme Japan je teško gubio, i svaki način za pobedu bi bio u redu" - rekao je Jošija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija