• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.12.2023

13:39

Potraga za nestalom Vanjom kulminirala je tragičnim epilogom! Osumnjičeni u pritvoru čekaju saslušanje! (VIDEO)

Pedja Milosavljević

Live TV

Potraga za nestalom Vanjom kulminirala je tragičnim epilogom! Osumnjičeni u pritvoru čekaju saslušanje! (VIDEO)

Podeli vest

Nestala Vanja Đurđevski posle duge potrage pronađena je mrtva, zakonske mere koje su propisane za ubistvo kao i kakve kazne mogu da očekuju osumnjičeni koji se trenutno nalaze u pritvoru, analizirali su gosti Info dana, novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Radiša Roskić.

Novinarka Informera Jelena Rafailović istakla je kako su na prvom saslušanju osumnjičeni rekli da je Vanjin otac znao sve vreme gde se devojčica nalazi i da je cilj kidnapovanja bila materijalna dobit.

- Pred devet godina smo imali slučaj ubistva Tijane Jurić tako da kao društvo saosećamo sa Severnom Makedonijom. Kako makedonski mediji prenose četvorici osumnjičenih određeno je zadržavanje od 48 sati gde čekaju saslušanje. Kada se glavni osumnjičeni za ubistvo pronađe biće prebačen u pritvor. Otac devojčice je osumnjičen jer prema navodima drugih osumnjičenih informaciju gde se Vanja nalazi kako bi je kidnapovali radi ucene supruge za neki stan. Dete je nestalo 27. novembra i nije logično da nikome ništa nije prijavio, pitanje je da li je pokušao ženi da naudi ovim. Saznali smo da je deda devojčice izuzetno imućan pa je možda i to bitan faktor. Automobil koji je korišćen za otmicu deteta pripadao je ubijenom frizeru. Škola je odmah obavestila majku da devojčica nije na nastavi. Osumnjičeni su naveli da je ubistvo nastalo jer su se uspaničili pošto su svi počeli da je traže - rekla je Rafailovićeva.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Advokat Radiša Roskić objasni je kako krivični zakon Severne Makedonije za teška ubistva dece prepisuje maksimalne kazne i kako se ovo tretira kao teško ubistvo, jer je počinjeno na isti dan kada i otmica u grupi od više aktera.

- Raspolažemo sa premalo podataka da bi smo formirali jasnu sliku, u istoriji srpskog pravosuđa se nikad nije registrovalo ubistvo sestre na brata ili nekoga od roditelja. Ovo ruši sve osnovne porodične mehanizme, pokojna Vanja ubijena je istog dana kada je i oteta što se tretira kao teško ubistvo. Ovde je motiv ostvarenje imovinskog efekta, prema pravničom sagledavanju otac je saučesnik i njegova uloga će morati da se peispita. Krivični zakon Severne Makedonije je sličan kao naš gde je maksimalna kazna doživotna robija, ovaj zločiv je surov jer je grupni i počinjen je iz koristoljublja. Sa aspekta tužioca insistirao bih na detaljnu razjašnjavanju uloge svakog člana grupe otmičara, a za oca bi tražio da se utvrdi koje krivično delo bi se njemu pripisalo u zavisnosti od toga da li je bio svestan da će biti smrtnog ishoda ili ne - rekao je Roskić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija