• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.12.2023

22:24

Putin osvojio Arktik! Amerika povlači poteze očajnika! (VIDEO)

Informer

Live TV

Putin osvojio Arktik! Amerika povlači poteze očajnika! (VIDEO)

Podeli vest

U emisiji "Tema dana" gostovali su novinar Slobodan Samarđžija i stručnjak za energetiku Dragan škobalj. Dok na Bliskom istoku i Gazi besne ratovi, na Arktiku se vodi hladni rat. Šta je svima postalo zanimljivo na severnom polu?

Prošle nedelje Amerika i Finska su potpisale sporazum da Amerika može da koristi sve luke i svo naoružanje Finske. Šta ima Arktik što je privuklo pažnju Amerike?

Stručnjak za energetiku Dragan Škobalj istakao je da postoje pretpostavke da na Arktiku postoji ogromna količina nafte.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Škobalj

-Očigledno je da će nedostatak energenata biti veliki. Najveće zalihe nafte se nalaze u Venecueli, koju su Amerikanci već izgubili. Nafta nije osnovna supstanca kao energent, već je važna za proizvodnju plastike. Rat u Gazi se zato i vodi. Suština je da se oni polako sklanjaju sa Bliskog istoka. Centri moći ne biraju sredstva da dođu do cilja i zato su po mom mišljenju prognoze loše. Ako ne prorade razumna rešenja na američkim izborima, svet čeka globalni rat koji je gori od svetskog. Evropska unija je vazal SAD-a još od 1945. Ako nema energenata, pare ne znače ništa. Nemačka bdp puni sa 55% izvoza, dok Amerikanci imaju svega desetak posto. Evropa je zamorče koje treba da plati sve te dubioze. EU je napravila glupe promašaje, kao i SAD. Malo ko bi izdržao sankcije koje je izdržala  Rusija. Njih najviše boli BRIKS. Suština je da je Rusija napravila projekat koji podrazumeva održivi razvoj ekonomije. Akcenat su stavili na poljoprivredu i ratno naoružanje. To je kombinacija ekonomske moći Kine i vojne moći Rusije- rekao je Skobalj.

Novinar Slobodan Samardžija naveo je da je Amerika na neki način sebe uspavala kada je reč o Evropi, smatrajući da je Evropa njihovo lovište i da tu nema niko šta da traži.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Slobodan Samardžija

-U međuvremenu je Nemačka toliko ojačala da je prestala da sluša Ameriku. Nemačka je počela da se ponaša kao velika sila, što Amerikancima ne odgovara. Nije u pitanju samo Nemačka. I Francuska je digla glas. Jedino se Velika Britanija ostala na strani Amerike. I drugi su počeli da gledaju na severne tokove, pre svega Rusija. Ne samo da se menjaju okolnosti u svetu, već se menja i priroda. Putin je izjavio da ga ne interesuje da osvaja druge prostore, već da želi da oživi teritoriju koju ima. Današnja tehnologija dozvoljava da vadite energente tamo gde nekada niste mogli. Prema tome, sve se promenilo. Amerikanci nisu navikli na takve promene. Oni su navikli da imaju vojnu snagu i da na osnovu toga obezbeđuju sve što im treba. Sad više ni Evropa to ne može, a pogotovo ne može Amerika. Svet se jednostavno premrežio, da vi više ne možete da se izolujete tako da neko drugi ne vidi šta su vam namere. Nama tek predstoji vreme kada će mnogi da se hvataju za glavu koji razmišljaju na stari način. Stari način je taj liberalizam koji je zasnovan na tome da vi skupljate svugde sve što vam treba- rekao je Samardžija.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo
Politika

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo

Povodom drugog dana Vaskrsa gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i prof. dr Vеsna Turkulov danas su darivali i posеtili tеrapijsku zajеdnicu „Zеmlja živih” na Čеnеju, koja jе osnovana 2005. godinе pod okriljеm Svеtoarhangеlskog manastira iz Kovilja, uz blagodlov vladikе Irinеja i patrijarha Porfirija.

06.05.2024

18:46

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija