• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.01.2024

14:30

Od konja do Aviona! Pogledajte monumentalni razvoj transporta Pošte Srbije! (VIDEO)

informer/printscreen

Live TV

Od konja do Aviona! Pogledajte monumentalni razvoj transporta Pošte Srbije! (VIDEO)

Podeli vest

Razvoj transporta pošiljaka Pošte Srbije kroz vreme, od kočija do aviona, imaćete da vidite u novoj epizodi dokumentarnog serijala Pošte Srbije, na Informer televiziji.

Kada su prvi putevi izgerađeni njima su krenule prve kočije koje su u Srbiji išle carigradskim putem od Beograda do Aleksinca. Odmah nakon toga su kočije počele da se upotrebljavaju u poštanske svrhe, a vozovi su omogućili i brzu poštu. Godine 1909. je Pošta Srbije objavila proglas da traži vozače što je označilo dolazak automobila u Srbiju.

Foto: informer/printscreen

 

Nakon toga saobraćaj pošte Srbije se razvijao toliko da su potom uvedeni autobusi sa sandučićima za pisma, a jačanjem brodova Srbija je duž Dunava prenosila poštu kroz zemlju, kao i samu Austrougarsku. 

Foto: informer/printscreen

Poštanski brod "Deligrad"

Avio transport pošte Srbije počeo je tek u Prvom Svetskom ratu prevoženjem pošiljaka iz Soluna u Skoplje.

Foto: informer/printscreen

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija