• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.01.2024

18:34

Solarne oluje predstavljaju opasnost po svetsku mrežu! Preti nam internet apokalipsa? (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Solarne oluje predstavljaju opasnost po svetsku mrežu! Preti nam internet apokalipsa? (VIDEO)

Podeli vest

O mogućoj internet apokalipsi zbog solarnih oluja, govorili su Petar Kočović profesor univerziteta i diplomirani inženjer Goran Marjanović.

Petar Kočović profesor univerziteta kaže da ne veruje da će se desiti nešto spektakularno, jer su se dešavale i ranije solarne oluje i da svet ima još vidova komunikacije i izvora.

- Švedska sada čuva podzemne i podvodne kablove od moguće solarne oluje, ali to nije jedini vid komunikacije i nemoguće je sačuvati sve od olujnog udara. Ne verujem da će se desiti nešto spektakularno, jer su se dešavale i ranije solarne oluje. Svet ima još vidova komunikacije i izvora, kao što je Starlink od Elona Maska - rekao je Kočović.

Foto: Zoran Sinko

Goran Marjanović i Petar Kočović

 

Diplomirani inženjer Goran Marjanović ističe da je tehnički je moguće da se obustavi internet u celom svetu uz pomoć sabotaža, ali smatra da priroda ne može baš tek utiče svetsku mrežu.

- Već duže vreme i naši i svetski naučnici se bave uticajem Sunca na radio, internet i satelitske veze. Svi ti prekidi ne mogu toliko da utiču na celu mrežu, jer imamo toliko vidova mreže i komunikacije, jer svet nikad nije bio povezaniji. Tehnički je moguće da se obustavi internet u celom svetu uz pomoć sabotaža, ali smatram da priroda ne može baš tek utiče svetsku mrežu - zaključio je Marjanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija