• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.02.2024

10:14

Izraelska vojska upala u bolnicu i ubila tri palestinska militanta! U ratu u Gazi odavno su prekršena sva moralna i etička pravila! (VIDEO)

informer.rs

Live TV

Izraelska vojska upala u bolnicu i ubila tri palestinska militanta! U ratu u Gazi odavno su prekršena sva moralna i etička pravila! (VIDEO)

Podeli vest

Pripadnici izraelske vojske, prerušeni u žene civile i medicinske radnike upali su u bolnicu na okupiranoj Zapadnoj obali, gde su ubili tri palestinska militanta. O sve težoj situaciji na Bliskom istoku u "Info jutru" govorili su Emil Zoronjić, predsednik Upravnog odbora Omladinske mreže Srbije i Dragoljub Kojčić, politički filozof.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage otvorile vatru unutar odeljenja bolnice Ibn Sina, u gradu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali. Da li će Međunarodna zajednica uspeti da izvrši pritisak na Izrael da obustavi takve operacije u bolnicama?

Politički filozof Dragoljub Kojčić istakao je da ne postoji opravdanje za ponašanje Izraela ni sada, ni kada je operacija na Gazu počela prekomernom upotrebom sile.

Foto: Masha Bandjur

Dragoljub Kojčić

-Tamo se zaista krše sva moguća načela etike, ali i pravila rata. Međunarodna zanjednica već počinje da se okreće ka tome. U urbanim četvrtima žive žene i deca. Ne smeju se ubijati ljudi bezveze. Mi smo napadnuti vojno i političi od NATO-a jer smo likvidirali Adema Jašarija koji je bio terorista i čovek kome nije bilo mesto među našem narodu. Za to su nas odmah kaznili. Vidimo da sada nisu tako kategorični u osudi. Kad je Južnoafrička Republika podnela onu tužbu, pokazalo se da ipak počinje jedan kritički odnos prema svemu tome što je Izrael učinio u Gazi. Imamo eksplicitnu retoriku etničkog čišćenja u 21. veku, to je nezamislivo. Politički partneri Izraela su uvažavali njihov zahtev da se ne prekida vatra- rekao je Dragoljub Kojčić.

Emil Zoronjić, predsednik Upravnog odbora Omladinske mreže Srbije objasnio je da je sve ovo u skladu sa politikom Izraela i izraelskog premijera.

Foto: Masha Bandjur

Emil Zoronjić

-Nije to ništa neuobičajeno, pogotovo kad uzmemo u obzir da pregovori nisu otišli u tom smeru. S druge strane, Izrael mora da pregovara, ali se neće povući iz Gaze tek tako. Čak i ako dođe do ustupaka Izraelu na međunarodnom pravu, ipak neće otići iz Gaze tako lako. To bi moralo da bude potkrepljeno mnogo većim ekonomskim, ali i vojnim paketom. Ko god pobedi na izborima u Americi, kurs promena će biti mali. Sve do novembra treba gledati kroz prizmu američkih izbora, čak i finansiranje Ukrajine. To je previranje između dve stanke. S druge strane, teško im je da se različito postave u odnosu na Izrael. Kada pričamo o Kini, pozicioniranje je još uvek nejasno. Svi podržavaju Tajvan, ali sarađuju sa Kinom. Američki izbori diktiraju sve što se dešava u ovim sukobima. Prema tome, sve bi trebalo da ostane isto do novembra- rekao je Zoronjić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija